Preskocit navigáciu

Výcvik v preprave po železnici


Výcvik v preprave po železnici

Výcvik v preprave po železnici, ktorý je dôležitým prvkom v príprave vojsk s predpokladom možnosti nasadenia mimo domácej posádky a iný spôsob ako dopraviť množstvo bojovej techniky do a z priestorov pôsobenia, si v termíne 13. a 14. októbra nacvičili príslušníci prvej brigády. 

Zamestnanie bolo rozdelené do dvoch dní, kde počas prvého prebehla teoretická príprava a následne druhý deň boli vykonané praktické ukážky v priestoroch  železničnej stanice v obci Ludanice. Teoretická príprava počas prvého dňa v priestore kinosály brigády bola vykonaná formou prednášok, kde boli objasnené všetky nevyhnutné pravidlá, spôsoby a opatrenia súvisiace s nakladaním, vykladaním a prepravou techniky a osôb cestou využitia železnice.

Veliteľ brigády plukovník gšt. Vladimír Kubáň položil hlavný dôraz na pravidlá správania sa osôb v priestoroch železničnej stanice a bezpečnostné opatrenia pri organizácii vojenských železničných prepráv.

Výcvik pokračoval v druhom dni praktickou časťou za riadenia náčelníka logistiky veliteľstva brigády podplukovníka Jána Kavana, dôstojníkov Veliteľstva 1.mb, práporu logistickej podpory a roty podpory velenia brigády.

Praktická časť rozdelená do šiestich pracovísk bola zameraná na zabezpečenie vlakových prevozov príslušníkmi stráže a funkcionármi prevozu, na pravidlá a bezpečnostné opatrenia, ktoré musia byť pri týchto druhoch aktivít dodržiavané, spôsoby nakladania, upevňovania a vykladania rôznych druhov techniky, ktorú v prípade potreby je možné prepraviť železnicou. V priebehu dňa bol vykonaný aj praktický nácvik navádzania kolesovej techniky na železničné vagóny, a to z čelnej a bočnej rampy, a ich následné zabezpečenie a upevnenie pred odovzdaním pracovníkom železnice, ako aj nácvik výstavby univerzálnej nakladacej oceľovej rampy.


Výcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železniciVýcvik v preprave po železnici

Autor: npor. Mgr. Markéta Vazovan Grácová , Foto: rtm. Pavol Frtús - Dátum: 14.10.2015
Čítanosť: 4351
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share