Preskocit navigáciu

Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl


Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl

V martinských kasárňach si 6. novembra za prítomnosti veliteľa pozemných síl brigádneho generála Ondřeja Novosada a ďalších hostí pripomenuli 20. rokov, ktoré uplynuli od vzniku prvého profesionálneho útvaru vtedajšej Armády SR: pôvodne Práporu rýchleho nasadenia, neskôr Práporu okamžitej reakcie kapitána Jána Francisciho, dnes 11. mechanizovaného práporu.
Generál Novosad, ktorý určité obdobie taktiež pôsobil v prápore pripomenul, že martinský útvar bol od svojho vzniku v roku 1995 nositeľom nových tradícii a postupov vo výcviku. Martinský útvar, ktorý má vo svojom znaku cválajúceho koňa bol od júna 1997 ako prvý v podriadenosti pozemných síl poctený nosením zeleného baretu. Bol prvým v ozbrojených silách, ktorý splnil podmienky na začlenenie do medzinárodných štruktúr afirmáciou v roku 2005 a v roku 2007 certifikáciou. Splnením certifikačného cvičenia za účasti medzinárodnej komisie prápor dosiahol bojovú spôsobilosť pre plnenie úloh medzinárodného krízového manažmentu v súlade s požiadavkami NATO na riešenie krízovej situácie NRF 10 (NATO Response Forse).
Veliteľ práporu podplukovník Milan Cvik s hrdosťou konštatoval, že príslušníci martinského mechanizovaného práporu sa od roku 1995 podieľali aj na plnení úloh v zahraničných operáciách a misiách. Pod velením OSN i NATO. Pôsobili v silách AFOR, KFOR, UNMEE, UNDOF, UNFICYP, v operácii Iracká sloboda či ISAF v Afganistane. Príslušníci roty radiačnej, chemickej a biologickej ochrany práporu predstavovali jadro slovenskej časti 1. česko- slovenského práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Kuvajte a Iraku v roku 2003. Pri plnení spomínaných úloh príslušníci práporu položili aj svoje životy. Vedľa budovy štábu útvaru je pamätník, ktorý pripomína vojakov, čo zahynuli v Iraku a Afganistane.
V duchu hesla práporu: Naspäť cesta nemožná, vpred sa ísť musí pokračujú ich nasledovníci v plnení úloh. Pred pár týždňami urobili Slovensku a jeho ozbrojeným silám dobré meno plnením úloh na území Bosny a Hercegoviny, ako mobilná záloha veliteľa EUFOR. Najlepší príslušníci práporu boli počas slávnostného nástupu ocenení medailami a plaketami. Na milej slávnosti sa zúčastnili aj bývalí velitelia práporu. Medzi nimi napríklad dnešný veliteľ prešovskej mechanizovanej brigády plukovník gšt. Martin Stoklasa či zástupca veliteľa topoľčianskej mechanizovanej brigády plukovník Alexander Kollárik.


Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených sílJubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených sílJubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených sílJubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených sílJubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl2Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl2Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl2Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl2Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 3Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 3Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 3Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 3Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 4Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 4Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 4Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 4Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 5Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 5Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 5Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 5Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 6Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 6Jubileum prvého profesionálneho útvaru ozbrojených síl 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 09.11.2015
Čítanosť: 6238
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share