Preskocit navigáciu

Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva


Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva

Medzi množstvom cintorínov z 1. svetovej vojny v našich mestách a dedinách je jeden výnimočný. Dá sa povedať, že prakticky zabudnutý. Nachádza sa v priestoroch jedného trenčianskeho vojenského útvaru. Klub generálov SR, najmä jeho trenčianska časť pod vedením bývalého zástupcu náčelníka GŠ OS SR generálporučíka Pavla Honzeka sa snaží obnoviť cintorín vojakov z prvej svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní.
Práve v predvečer 97. výročia ukončenia 1. svetovej vojny sa podarilo 10. novembra zrekonštruovať prvú časť spomínaného cintorína. Je na ňom pochovaných 771 vojakov. Čechov, Slovákov, Rumunov, Maďarov, Rusov, Poliakov, Rakúšanov, Turkov (moslimovia boli pochovaní do 24 hodín) a Nemcov. Na pietnom akte kladenia vencov sa zúčastnil brigádny generál Ivan Hirka, náčelník štábu strategického plánovania Generálneho štábu OS SR, veliteľ pozemných síl a veliteľ trenčianskej posádky brigádny generál Ondřej Novosad, Klub generálov SR na čele s generálmajorom v. v. Františkom Blanárikom, zástupcovia veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku, pridelenci obrany Českej republiky, Ruskej federácie a Maďarska na Slovensku, zástupca ministerstva obrany Maďarska, Prezident zväzu vojakov SR plukovník v. v. Tomáš Švec a ďalší hostia.
Generál Honzek za Klub generálov SR poďakoval všetkým, ktorí prispeli na obnovu cintorína a vyjadril presvedčenie, že do 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny v roku 2018 sa podarí obnoviť celý cintorín. „Chceme si uctiť vždy 10. novembra pamiatku týchto vojakov,“ povedal generál Pavel Honzek. Na ploche zhruba 8 tisíc metrov štvorcových bolo pôvodne pochovaných 927 vojakov. Ale v roku 1925 bolo exhumovaných 154 príslušníkov bývalého Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov (neskôr Juhoslávie) a boli prevezení na trenčiansky mestský cintorín, kde sú pochované ďalšie stovky vojakov, ktorí zahynuli v čase prvej svetovej vojny. Pamiatku vojakov si uctil vo svojom príhovore aj duchovný trenčianskej brigády bojového zabezpečenia podplukovník Stanislav Lipka.
Symbolickú večierku obetiam vojny zatrúbil trubač z Vojenskej hudby Banská Bystrica, ktorá celý pietny akt sprevádzala.


Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožívaZabudnutý cintorín v Trenčíne ožívaZabudnutý cintorín v Trenčíne ožívaZabudnutý cintorín v Trenčíne ožívaZabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva2Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva2Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva2Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva2Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva3Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva3Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva3Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva3Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva4Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva4Zabudnutý cintorín v Trenčíne ožíva4

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 10.11.2015
Čítanosť: 5447
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share