Preskocit navigáciu

Levičania "ukázali na čo majú" a zmerali si sily s profesionálnymi vojakmi


Levičania

Obyvatelia Levíc si dnes v Parku M.R. Štefánika zmerali sily s profesionálnymi vojakmi. Počas akcie „Ukáž na čo máš!“, ktorú rezort obrany pripravil ako podpornú akciu k dobrovoľnej vojenskej príprave, si obyvatelia Levíc vyskúšali vojenskú prekážkovú dráhu, dozvedeli sa všetky informácie o projekte a mohli si preveriť svoje vedomosti z poskytovania prvej pomoci.

„Týmto spôsobom chceme verejnosti priblížiť projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy a dať im možnosť priamo sa spýtať vojakov na to, čo ich v tejto súvislosti zaujíma,“ vysvetlil minister obrany SR Martin Glváč.

Ako uviedol veliteľ 1. mechanizovanej brigády Topoľčany brigádny generál Vladimír Kubáň záujemcovia o dobrovoľnú vojenskú prípravu si dnes mohli vyskúšať prekážkový beh v reálnych podmienkach. „Počasie nám v tomto trochu nahralo, pretože je zima a vojenský výcvik samozrejme prebieha za každého počasia,“ zdôraznil.

Plukovník Tomáš Szalai zo Sekcie ľudských zdrojov ministerstva obrany ďalej vysvetlil, že projekt dobrovoľnej vojenskej je určený pre ľudí, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu. „V rámci pilotného projektu v tomto roku ju bude môcť absolvovať 150 ľudí. Po absolvovaní tejto prípravy budú povýšení do hodnosti vojaka 2. stupňa a zaradení do záloh ozbrojených síl. V prípade ďalšieho záujmu budú môcť byť zaradení aj do aktívnych záloh, čo znamená, že budú môcť byť povolaní na plnenie úloh ozbrojených síl, alebo krízového manažmentu,“ povedal.

Okrem programu pre záujemcov o dobrovoľnú vojenskú prípravu bol v Leviciach pripravený aj program pre deti, ktoré mohli napríklad získať kartičku mladého vojenského záchranára. Pozrieť si mohli tiež ručné zbrane a vozidlá, ktoré majú vo výzbroji profesionálni vojaci a v rámci kreatívnych dielní si mohli vyskúšať napríklad maskovanie kamuflážnymi farbami. Rovnako si tiež mohli pochutiť na pravom vojenskom guláši a chlebe s masťou a cibuľou.

Rezort obrany bude s akciou „Ukáž na čo máš!“ pokračovať aj v ďalších slovenských mestách. Aktuálne informácie o konaní akcie budú vždy zverejnené na www.mosr.sk.


Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania Levičania

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 23.01.2016
Čítanosť: 3246
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share