Preskocit navigáciu

Boj z blízka s novými technikami


Boj z blízka s novými technikami

Príslušníci 13. mechanizovaného práporu absolvovali dňa 22. februára inštruktážno-metodické zamestnanie v boji z blízka pod vedením desiatnika Martina Bilého a vojaka Lukáša Kučeráka.

Pozvanie od rotmajstra Szabolcsa Compála podieľať sa na výcviku prijal aj hosť - sensei Tomáš Bilishich (5. dan aikidó). Tomáš Bilishich, trénoval v Kagoshima Budokane u majstra Yamaguchiho a o niekoľko rokov neskôr aj u Moriteru Uyeshibu v Aikikai Hombu dojo v Tokyu.

Počas pobytu v Japonsku sa venoval aj iným odvetviam Budo, ako napríklad Kyokushin Karate, Kendo, Jigen ryu ken jutsu, Jiu Jutsu. Okrem iného v Amsterdame založil školu Aikido a naďalej sa venoval štúdiu Jiu Jitsu a Shooto v M1 Global Fedora Emelianenka a v Shooto Amsterdam Roomera Trappera. Robil tiež sparring partnera známemu hercovi a majstrovi bojových umení Stevenovi Seagalovi. Počas dlhoročnej aktívnej činnosti viedol tréningy a semináre v mnohých krajinách sveta ako napr. Maďarsku, Česku, Írsku, Anglicku, Izraeli , Japonsku, Taliansku a Holandsku.

Cieľom zamestnania bolo, okrem zvládnutia základných techník v boji z blízka, naučiť inštruktorov a cvičiteľov nové obranné techniky s využitím zbrane (útočná puška Sa vz.58V s nasadeným bodákom), potrebnej pre ochranu v priamom kontakte s nepriateľom napríklad v boji v budovách. Taktiež bolo zamestnanie zamerané na nácvik techník boja na zemi a škrtení.

Inštruktážno-metodické zamestnanie splnilo svoj účel nielen z pohľadu vzdelávacieho, ale i motivačného pre ďalší rozvoj bojových zručností inštruktorov a cvičiteľov v boji z blízka na prápore.

 


Boj z blízka s novými technikamiBoj z blízka s novými technikamiBoj z blízka s novými technikamiBoj z blízka s novými technikami

Autor: rtm. Adrian Kleman , Foto: 13mpr - Dátum: 24.02.2016
Čítanosť: 3803
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share