Preskocit navigáciu

jCaP/ 2.mb participovala na 71. výročí oslobodenia mesta Martin


jCaP/ 2.mb participovala na 71. výročí oslobodenia mesta Martin

       Mesto Martin bolo oslobodené 1. čs. armádnym zborom gen. Ludvíka Svobodu spolu s rumunskou armádou 11. apríla 1945. Spoločne zaútočili na nepriateľskú obranu, vybudovanú na hrebeňoch Malej Fatry. Oslobodzovacie vojská prenikli do mesta Martin v skorých ranných hodinách. Prišli z dvoch strán takmer súčasne - z juhu rumunské jednotky a z východu vojaci 1. čs. armádneho zboru. Spoločne tak oslobodili mesto Martin pred 71 rokmi.
       Pri príležitosti 71. výročia oslobodenia mesta Martin sa 11. apríla 2016 uskutočnil pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku SNP Martin - Sever a na Cintoríne hrdinov SNP v mestskej časti Priekopa. Zástupcovia samosprávy, štátnej správy, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a obyvatelia mesta si uctili pamiatku padlých v čase 2. svetovej vojny. Pietneho aktu sa zúčastnili aj príslušníci Ozbrojených síl SR dislokovaných v martinskej posádke.
       Vlajkonosičov, nastúpenú strážnu jednotku a čestnú čatu zabezpečovala priamo podriadená jednotka CIMIC a PSYOPS 2. mechanizovanej brigády (jCaP/2.mb) dislokovaná v posádke Martin pod velením veliteľa jednotky kapitána Branislava Krajčíka. Vojaci svojou prítomnosťou prispeli k dôstojnému priebehu osláv tohto významného medzníka v dejinách mesta.


jCaP/ 2.mb participovala na 71. výročí oslobodenia mesta MartinjCaP/ 2.mb participovala na 71. výročí oslobodenia mesta Martin

Autor: npor. Ing. Mária CHASNÍKOVÁ , Foto: rtm. Stanislav CHROBÁK - Dátum: 11.04.2016
Čítanosť: 3335
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share