Preskocit navigáciu

O najlepšieho delostrelca 2016


O najlepšieho delostrelca 2016

6. ročník súťaže „O najlepšieho delostrelca Pozemných síl OS SR“ sa konal v dňoch 25.-29. apríla 2016 v Simulačnom centre Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši. Do súťaže sa zapojilo 44 profesionálnych vojakov (odbornosť G20) z útvarov 1. a 2. mechanizovanej brogády. Od roku 2014 sa súťaže zúčastňujú aj príslušníci 13. delostreleckého pluku Jince (Česká republika). Súťaž predstavovala formu cvičenia (CAX – Computer Assisted Exercisse), ktorého cieľom bolo preveriť stav odborných spôsobilostí delostrelcov, prehĺbiť ich vedomosti a upevniť praktické návyky v oblasti streľby a riadenia paľby. Riaditeľstvo cvičenia v zostave mjr. Roman Bobaľ (náčelník štábu shdo Michalovce), mjr. Marek Uchaľ (náčelník štábu rmo Rožňava), mjr. Radim Hilbert (13. delostrelecký pluk Jince) a npor. Miroslav Čahoj (1. mb Topoľčany) hodnotilo testy, z ktorých pozostávala prvá časť súťaže. Otázky v testoch sa týkali delostreleckého prieskumu, topografie, streľby a riadenia paľby. Druhú časť súťaže tvorili simulované streľby z raketometov na cieľ formou individuálnych palebných úloh. Ako uviedol mjr. Marek Uchaľ z riaditeľstva cvičenia: „ V kritériách hodnotenia sa sledoval čas, presnosť streľby v diaľke a smere, ale i chyby v metodike prevedenia“. Riadiacim cvičenia bol pplk. Ing. Ľubomír Bodnár z rmo Rožňava.
Výsledky: 1. miesto a putovný pohár súťaže získal kpt. Ing. Slavomír Pristaš (shdo Michalovce), 2. miesto rtm. Tomáš Demeter (12. mpr. Nitra) a tretí bol npor. Mgr. Jakub Rybář ( 13. delostrelecký pluk Jince, AČR).
Na záver po odovzdaní ocenení sa účastníkom 6. ročníka tejto súťaže prihovoril brig. gen. Ing. Vladimír Kubáň, veliteľ mb. Topoľčany, ktorý konštatoval, že úroveň súťaže rastie, o čom svedčia i minimálne rozdiely vo výsledkoch súťažiacich.


O najlepšieho delostrelca 2016O najlepšieho delostrelca 2016O najlepšieho delostrelca 2016O najlepšieho delostrelca 2016O najlepšieho delostrelca 20162

Autor: Dr. Alena Haragová, Akadémia ozbrojených síl , Foto: autor - Dátum: 29.04.2016
Čítanosť: 5402
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share