Preskocit navigáciu

O najlepšieho delostrelca 2016


O najlepšieho delostrelca 2016

6. ročník súťaže „O najlepšieho delostrelca Pozemných síl OS SR“ sa konal v dňoch 25. až 29. apríla v Simulačnom centre Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši. Do súťaže sa zapojilo 44 profesionálnych vojakov (odbornosť G20) z útvarov 1. a 2. mechanizovanej brigády. Od roku 2014 sa súťaže zúčastňujú aj príslušníci 13. delostreleckého pluku Jince (Česká republika).

Súťaž predstavovala formu cvičenia (CAX – Computer Assisted Exercisse), ktorého cieľom bolo preveriť stav odborných spôsobilostí delostrelcov, prehĺbiť ich vedomosti a upevniť praktické návyky v oblasti streľby a riadenia paľby. Riaditeľstvo cvičenia v zostave major Roman Bobaľ (náčelník štábu shdo Michalovce), major Marek Uchaľ (náčelník štábu rmo Rožňava), major Radim Hilbert (13. delostrelecký pluk Jince) a nadporučík Miroslav Čahoj (1. mb Topoľčany) hodnotilo testy, z ktorých pozostávala prvá časť súťaže. Otázky v testoch sa týkali delostreleckého prieskumu, topografie, streľby a riadenia paľby. Druhú časť súťaže tvorili simulované streľby z raketometov na cieľ formou individuálnych palebných úloh.

Ako uviedol major Marek Uchaľ z riaditeľstva cvičenia: „V kritériách hodnotenia sa sledoval čas, presnosť streľby v diaľke a smere, ale i chyby v metodike prevedenia“. Riadiacim cvičenia bol podplukovník Ing. Ľubomír Bodnár, veliteľ raketometného oddielu Rožňava.

Výsledky: 1. miesto a putovný pohár súťaže získal kapitán Slavomír Pristaš (shdo Michalovce), 2. miesto rotmajster  Tomáš Demeter (12. mpr. Nitra) a tretí bol nadporučík Jakub Rybář ( 13. delostrelecký pluk Jince, AČR). Na záver po odovzdaní ocenení sa účastníkom 6. ročníka tejto súťaže prihovoril brigádny generál Vladimír Kubáň, veliteľ prvej mechanizovanej brigády Topoľčany, ktorý konštatoval, že úroveň súťaže rastie, o čom svedčia i minimálne rozdiely vo výsledkoch súťažiacich.


O najlepšieho delostrelca 2016O najlepšieho delostrelca 2016O najlepšieho delostrelca 2016O najlepšieho delostrelca 2016O najlepšieho delostrelca 2016

Autor: Dr. Alena Haragová, Akadémia ozbrojených síl , Foto: autor - Dátum: 29.04.2016
Čítanosť: 2686
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share