Preskocit navigáciu

Sloboda nie je samozrejmosťou


Sloboda nie je samozrejmosťou

Práve v dnešných dňoch si pripomíname hrôzy vojny, ktorá hlboko zasiahla do bežného života každého jedného človeka. Aj príslušníci a zamestnanci Veliteľstva prvej brigády a roty podpory velenia si dnes 09. mája spoločným nástupom spomenuli na množstvo ľudských tragédií a utrpenia, ktoré sa postupom času stáva čoraz vzdialenejšie pre mladú generáciu, ktorá vojnové šialenstvo nikdy nezažila a pevne veríme, že ani nezažije.

Po odznení štátnej hymny SR a prečítaní Rozkazu hlavného veliteľa ozbrojených síl SR Andreja Kisku pri príležitosti 71. výročia víťazstva nad fašizmom, vystúpil pred nastúpené jednotky so svojím príhovorom veliteľ brigády brigádny generál Vladimír Kubáň, ktorý poukázal na dôležitosť pamiatky Dňa víťazstva. „Pripomíname si nielen víťazstvo nad zlom, ale najmä to, aký krehký je mier, aká krehká je naša sloboda. Nezabúdajme na to, že sloboda nie je samozrejmosťou a že šírením dobra môžeme vytvárať ďalšie dobro“ uviedol veliteľ brigády. Ako ďalej dodal: „nezabúdajme na hrdinov, ktorí za vlasť a slobodu položili život. Spomienky a úcta sú totiž to jediné, čo im môžeme darovať. A preto musí navždy patriť naša vďaka ľuďom, vojakom, mužom a ženám, ktorí tento boj vybojovali.“

Pred samotným ukončením slávnostného nástupu brigádny generál Kubáň pasovacím dekrétom uviedol do kapitánskej vojenskej hodnosti Miloša Greša a zároveň na základe personálneho rozkazu riaditeľa Personálneho úradu OS SR bol ustanovený do funkcie veliteľa roty podpory velenia prvej brigády. Veliteľovi roty brigádny generál Kubáň poprial veľa pracovných úspechov v najkrajšej vojenskej hodnosti, a zároveň dodal: „prajem Vám, aby Vás Vaši podriadení podporili, a tým ste splnili všetky úlohy, ktoré sú kladené pre rotu podpory velenia.

Oslavy víťazstva nad fašizmom podporili príslušníci prvej brigády a jej priamo podriadených útvarov z Topoľčian, Nitry, Levíc, Serede a Rožňavy aj vo viac ako pätnástich okresných mestách a obcí od južného, cez západné až po stredné Slovensko, počas ktorých prítomné delegácie položili vence k pamätníkom, aby tým vzdali hold, úctu a tiež venovali spomienku na všetkých hrdinov a  obete druhej svetovej vojny.

 


Sloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťouSloboda nie je samozrejmosťousloboda nie je samozrejmosťousloboda nie je samozrejmosťou

Autor: npor. Mgr. Markéta Vazovan Grácová , Foto: autor, rtm. Pavol Frtús, žpr - Dátum: 09.05.2016
Čítanosť: 3347
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share