Preskocit navigáciu

Ukážka bojov v Trenčíne


Ukážka bojov v Trenčíne
V prvú júlovú sobotu vyvrcholili v Trenčianskych Stankovciach „Tankové dni Laugarício – Deň s Pozemnými silami.“ O nabitý program tohtoročného, už v poradí IV. ročníka podujatia sa postarali nielen historickí nadšenci zo Slovenska, Česka, Poľska a Rakúska, ale aj profesionálni vojaci z Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Armády Českej republiky. V rámci historických rekonštrukcií bojov sa mohli návštevníci vrátiť do vojen z obdobia Rímskej ríše až po I. a II. svetovú vojnu. Na druhej strane mali návštevníci príležitosť zoznámiť sa aj s bojovou činnosťou vojakov v súčasnosti.
 
Naši vojaci zaujali divákov ukážkami sebaobrany, odmínovania priestoru či premostením terénnej prekážky. Avšak najväčšiu pozornosť návštevníkov pritiahol útok protivníka a ofenzívna operácia posilnenej mechanizovanej čaty vrátane palebnej podpory. Prítomní diváci tak mohli vidieť priamo v teréne činnosť bojového vozidla BVP-2, tanku T-72 a činnosť mechanizovanej jednotky.
 
V rámci statických ukážok mali návštevníci možnosť sadnúť si do OT Aligátor, tanku T-72, bojového vozidla BVP-2 či pozrieť si zblízka Samohybnú kanónovú húfnicu vz. 2000 ZUZANA, Raketomet vz. 70/85 MODULAR alebo vziať do rúk ručné zbrane patriace do súčasnej výzbroje profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR.
 
Armáda Českej republiky sa na Tankových dňoch prezentovala viacúčelovým kolesovým obrneným transportérom PANDUR, Ivecom a Land Roverom Defender 130 Kajman.
 
Význam podujatia bol umocnený aj prítomnosťou Ministra obrany SR Petra Gajdoša, predsedu výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Antona Hrnka a predsedu trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Tankových dní sa ďalej zúčastnil 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko, veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Ondřej Novosad a veliteľ pozemných síl Armády Českej republiky generálmajor Ján Gurník. Podľa slov generálmajora Novosada: „Tohtoročné Tankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silami vytvorili základ pre ďalšie budovanie tradície účasti Ozbrojených síl SR na tomto významnom podujatí.“
 
Dôkazom toho, že tohtoročné Tankové dni Laugarício – Deň s pozemnými silami boli vydarenou akciou, svedčí nielen množstvo návštevníkov, ktorých počet presiahol 15.000 osôb, ale aj nadšenie a radosť, ktoré boli čitateľné z tvárí malých aj dospelých návštevníkov.

Ukážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v TrenčíneUkážka bojov v Trenčíne

Autor: kpt. Denisa Haasová , Foto: Sek - Dátum: 04.07.2016
Čítanosť: 4586
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share