Preskocit navigáciu

Letná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporom


Letná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporom

Netradičný deň strávili profesionálni vojaci levického práporu v utorok 19. júla. Už v ranných hodinách bolo na prápore rušno, nakoľko si vojaci pripravovali svoje pracoviská, ktoré boli súčasťou jedného z tohtoročných workshopov Detskej Univerzity Komenského. Deti v čase letných prázdnin absolvujú rôzne exkurzie, návštevy kultúrnych podujatí a iných zaujímavých workshopov a tentokrát ich čakal zážitok s profesionálnymi vojakmi pod názvom UNIVERZIÁDA 2016.

O desiatej hodine dopoludnia priviezli dva autobusy do priestoru 13. mechanizovaného práporu približne 80 detí, kde už na nich čakali profesionálni vojaci z 3. mechanizovanej roty, aby im priblížili vojenský život. Úvodné slovo po príchode detí patrilo veliteľovi levického práporu podplukovníkovi Nikola Vicenovi, ktorý návštevníkov privítal na vojenskej pôde  a poprial im príjemný zážitok z pripraveného vojenského programu. Po úvodnom nástupe prišlo na rad rozdelenie detí do skupín a následne rozchod na pracoviská. Jedna časť „army worskshopu“ bola sústredená priamo v priestoroch levického práporu a druhá časť prebiehala na posádkovom cvičisku práporu. Program pozostával z ôsmych stanovísk, kde si mohli deti vyskúšať disciplíny ako sebaobranu, rozoberania a skladanie samopalu, výcvik vo vojensko-praktickom lezení a možnosť prezrieť si z blízka vojenskú techniku a zbrane.  Na posádkovom cvičisku bolo vytvorené stanovisko topografie, kde sa deti naučili, ako sa orientovať v teréne, vyskúšali si hliadkovanie na pešo, aj na vozidle a nechýbala ani činnosť skupiny pri prekonávaní kontaminovaných priestorov v protichemickej súprave.

Nezabudnuteľné zážitky prišiel deťom popriať aj minister obrany Peter Gajdoš, ktorý neváhal a s deťmi absolvoval niektoré z pripravených aktivít. Deň bol pre deti vyčerpávajúci, a preto nechýbal ani pravý „vojenský obed“ pre každého absolventa vojenského „army workshopu“. Na záver veliteľ predstúpil pred deti, aby im poďakoval za návštevu a vyjadrili jedno z očakávaní : „Dúfam, že sa o rok uvidíme opäť, budeme sa na Vás tešiť“. Bodku za týmto dňom doložili deti v podobe jedného  veľkého spoločného výkriku: „Ďakujeme“.


Letná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporomLetná UNIVERZIÁDA s 13. mechanizovaným práporom

Autor: por. Mgr. Katarína Šrámková , Foto: por. Šrámková - Dátum: 22.07.2016
Čítanosť: 2671
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share