Preskocit navigáciu

Veliteľsko-štábne cvičenie WARFIGHTER 2016


Veliteľsko-štábne cvičenie WARFIGHTER 2016

       Príslušníci 2. mechanizovanej brigády (2. mb) vykonali v dňoch 31. júla - 12. augusta zahraničnú služobnú cestu do základne Atterbury Národnej gardy štátu Indiana (Camp Atterbury – Muscatatuck, Joint Maneuver trainning centre, Indiana USA), kde sa zúčastnili veliteľsko-štábneho cvičenia „WARFIGHTER 2016“.

       Päť príslušníkov 2. mb - kapitáni Rákoci, Ocilka, Ivan a rotmajstri Gonda a Megela, plnilo úlohy veliteľsko-štábneho cvičenia, zamerané na plánovanie, prípravu a vykonávanie ofenzívnych a defenzívnych operácii, preverenie procesov „Targetingu“, integráciu palebnej a bojovej podpory, vykonávanie spoločných predbojových nácvikov, plnenie úloh kontroly a koordinácie bojových činnosti a preverenie SOP a implementácia KIS.

       Námetom cvičenia bola operácia „NIGHTHAWK STRIKE“, ktorá pozostávala z troch fáz. V prvej fáze boli precvičené procesy riadenia a koordinácie TOC brigády počas postupu jednotiek na nadviazanie kontaktu s nepriateľom, prieskumu, zaujatia východiskových bojových postavení a jednotlivých palieb a manévrov s následným prechodom do útoku s cieľom poraziť nepriateľa v stanovenom objekte. V druhej fáze bolo precvičené rozvíjanie úspechu vlastných síl na stanovenom smere s cieľom poraziť nepriateľa v ďalšom stanovenom objekte. V tretej fáze brigáda zaujala obranu na stanovenej čiare s cieľom zabrániť nepriateľovi získať späť stratené územie počas jeho protiútoku.

       Počas cvičenia sa príslušníci 2. mb aktívne zúčastňovali na procesoch prípravy, plánovania a riadenia vojenskej operácie. Veliteľ 76. pešej brigády (76 INF BDE) počas cvičenia pozitívne hodnotil prínos profesionálnych vojakov 2. mb pri zvyšovaní efektivity jednotlivých procesov a funkcií cvičiaceho štábu a na záver cvičenia „WARFIGHTER 2016“ vyzdvihol aktivitu a flexibilitu, s akou využívali slovenskí „reprezentanti“ nadobudnuté skúsenosti a vedomosti.

       Cvičenie WARFIGHTER 2016 bolo prvou fázou prípravy 76 INF BDE na certifikačný proces pre plnenie operačných úloh, ktorý bude ukončený v roku 2017. Príprava uvedenej brigády bude pokračovať sériou výcvikových aktivít, ktorých vyvrcholením bude cvičenie v JRTC (Joint Readinness Training Center) v mesiaci jún 2017.


Veliteľsko-štábne cvičenie WARFIGHTER 2016

Autor: kpt. Ing. Martin OCILKA - 2.mb , Foto: autor - Dátum: 16.08.2016
Čítanosť: 2449
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share