Preskocit navigáciu

Spomienka na udalosti SNP v mestách Rožňava a Rimavská Sobota


Spomienka na udalosti SNP v mestách Rožňava a Rimavská Sobota

Dňa 26. augusta si veliteľ práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany podplukovník Oliver Toderiška spolu s veliteľom raketometného oddielu podplukovníkom Ľubomírom Bodnárom, v spolupráci s predstaviteľmi samosprávy - primátorom mesta Rožňavy Pavlom Burdigom, predsedom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov základnej organizácie partizána Tótha v Rožňave Norbertom Lackom a mnohými ďalšími, položením vencov pri pamätníku partizána Tótha pripomenuli hrôzy druhej svetovej vojny a vzdali tak česť všetkým tým, čo sa počas Slovenského národného povstania zapojili do boja proti nacizmu.

Spomienkový akt sa konal pri pamätníku partizána Jozefa Tótha, člena partizánskeho oddielu Kozlova, ktorého nacisti ako vodcu partizánov chytili, mučili a za úsvitu dňa 24. decembra 1944 jeho telo vo veku 25 rokov obesili na gaštane na južnej strane námestia v Rožňave.

V ten istý deň, 26. augusta si pripomenuli výročie Slovenského národného povstania položením vencov pri pamätníku Červenej armády na Námestí M. Tompu v Rimavskej Sobote. Pietneho aktu sa zúčastnili a uctiť si pamiatku obetiam položením vencov prišli spolu so Základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov aj priami účastníci protifašistického odboja, predstavitelia miestnej samosprávy, obyvatelia mesta Rimavská Sobota a blízkeho okolia, za spolupráce príslušníkov raketometného oddielu.


Spomienka na udalosti SNP v mestách Rožňava a Rimavská Sobota Spomienka na udalosti SNP v mestách Rožňava a Rimavská Sobota Spomienka na udalosti SNP v mestách Rožňava a Rimavská Sobota Spomienka na udalosti SNP v mestách Rožňava a Rimavská Sobota

Autor: prrchbo a rmo , Foto: prrchbo a rmo - Dátum: 30.08.2016
Čítanosť: 2334
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share