Preskocit navigáciu

Prešovská mechanizovaná brigáda oslávila dvadsaťtri rokov existencie OS SR


Prešovská mechanizovaná brigáda oslávila dvadsaťtri rokov existencie OS SR

K 22. septembru si príslušníci Prešovskej mechanizovanej brigády pripomenuli 26. septembra nástupom v priestoroch veliteľstva 2. mechanizovanej brigády 23 rokov svojej existencie v rámci Dňa Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Dvadsaťtri rokov existencie Ozbrojených síl SR si každoročne 22. septembra nepripomíname náhodne. Je to dátum spojený s udalosťami z rokov 1848 a 1849, ktoré sa natrvalo zapísali do histórie slovenského národa a bojov Slovákov o ich národné, sociálne a duchovné pozdvihnutie. 22. septembra 1848 dosiahli slovenskí dobrovoľníci pri Brezovej pod Bradlom prvý bojový úspech a toto ozbrojené vystúpenie sa zapísalo do histórie ako prvé víťazstvo slovenských dobrovoľníkov. Vyvolalo veľké oduševnenie ľudu a zvýšilo bojové odhodlanie dobrovoľníkov. Výročie historicky prvého ozbrojeného vystúpenia Slovákov proti útlaku, ktoré sa odohralo v tento deň sa stalo symbolicky Dňom Ozbrojených síl SR ako stála pripomienka jednej z hlavných úloh zverených ozbrojeným silám zákonom.

Na záver, po prečítaní Rozkazu prezidenta Slovenskej republiky pri príležitosti Dňa Ozbrojených síl SR, odovzdal náčelník štábu 2. mechanizovanej brigády, plukovník Jozef Ivan za účasti profesionálnych vojakov a zamestnancov Prešovskej mechanizovanej brigády vybraným príslušníkom brigády čestný odznak Ozbrojených síl SR a vojenský dvojkríž za vernosť Ozbrojeným silám SR od Náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR.


Prešovská mechanizovaná brigáda oslávila dvadsaťtri rokov existencie OS SRPrešovská mechanizovaná brigáda oslávila dvadsaťtri rokov existencie OS SR

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: Autor - Dátum: 27.09.2016
Čítanosť: 3209
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share