Preskocit navigáciu

Slovenský štít 2016 - Začal výcvikový vrchol roka


Slovenský štít 2016 - Začal výcvikový vrchol roka

Nástupom cvičiacich jednotiek vo výcvikovom priestore Centra výcviku Lešť sa dnes za účasti riadiaceho cvičenia generálporučíka Pavla Macka začalo cvičenie Slovenský štít 2016.

Takmer 1700 cvičiacich vojakov z krajín V4, Nemecka a Spojených štátov amerických sa zúčastňuje na tejto vrcholnej výcvikovej aktivite. Tohtoročné cvičenie má za úlohu preveriť všetky stupne velenia. Okrem jednotiek priamo cvičiacich na Lešti je to v prvom rade primárne preverovaný štáb a veliteľstvo 2. mechanizovanej brigády, pripravujúci sa na certifikáciu ako deklarovaný prvok predurčený na plnenie úloh v rámci vyčleňovaných síl pre Severoatlantickú alianciu.

"Cvičenie sa ako každoročne zameriava na kolektívnu obranu, avšak v tomto roku je to hlavné cvičenie Vyšehradskej štvorky," povedal na úvod generálporučík Macko. "Dôraz je kladený na primárneho cvičiaceho, ktorého štáb je rozložený v Liptovskom Mikuláši, pričom tu na Lešti je umiestnený jeden slovenský prápor a štyri prápory z Poľska, Čiech, Maďarska a Spojených štátov, ktoré vytvárajú taký balíček cvičiacich pre veliteľsko-štábne cvičenie veliteľstva brigády." Všetky cvičiace úrovne sú previazané spoločným scenárom tak, aby mohli byť naplnené výcvikové ciele špecificky stanovené pre každú úroveň.

Na záver generálporučík Macko pripomenul: "Naplnenie cieľov cvičenia nám ukáže schopnosť spolu so spojencami dať veľmi rýchlo dohromady vojská, pripraviť primeranú vojenskú odozvu a viesť účinnú obranu ktoréhokoľvek členského štátu proti prípadnej agresii." Cvičenie Slovenský štít 2016 prebieha okrem Centra výcviku Lešť a Akadémie Ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši aj v Bratislave, Trenčíne a Topoľčanoch tak, aby preverilo veliteľské a štábne postupy pri vedení plno profilovej vojenskej operácie na území Slovenskej republiky.


Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol rokaSlovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol rokaSlovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol rokaSlovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol rokaSlovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 2Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 2Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 2Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 2Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 3Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 3Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 3Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 3Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 4Slovenský štít 2016 - začal výcvikový vrchol roka 4

Autor: PAO SLSD16 , Foto: kpt. Poldruhák - PAO SLSD - Dátum: 06.10.2016
Čítanosť: 9110
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share