Preskocit navigáciu

Slovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviť


Slovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviť

Neoddeliteľnou súčasťou vojenských cvičení je ich logistické zabezpečenie, vo vojenskej reči RLS – real life support.
Zabezpečujúci personál patrí k menej známym zložkám, nie je ich vidieť v poli ani pri záverečných nástupoch, za všetko však vravia nasledujúce údaje doposiaľ uskladnených a vydaných 61000 litrov nafty, či 1000 litrov benzínu, uvarených viac ako 36000 teplých jedál a vydaných takmer 2500 potravinových balíčkov. „Postavili a prevádzkujeme niekoľko táborov pre cvičiace vojská. Relatívne komfortným ubytovaním sa nám podarilo znížiť chorobnosť cvičiacich vojakov na najnižšiu možnú mieru,“ uviedol v rozhovore riadiaci RLS, plukovník Jozef Ševčík z trenčianskej brigády bojového zabezpečenia, ktorého sme zastihli v priestore čaty opráv opravárenského práporu pri kontrole prebiehajúcej opravy tanku T-72.
Tak ako vojaci potrebujú najesť, tak aj nasadená technika potrebuje zabezpečiť potrebnú úroveň starostlivosti a v prípade jej poruchy aj odsun a opravu v poľných podmienkach. „Od začiatku cvičenia sme zabezpečili 96 opráv rôzneho rozsahu a 2000 kilometrov prepravných úloh,“ povedal poručík Matej Pavlačka, veliteľ čaty opráv.
Cvičenie Slovenský štít 2016 je najrozsiahlejším vojenským cvičením tohto roka, plánovanie a príprava jeho podpory si, najmä vzhľadom k medzinárodnému charakteru, vyžiadalo mesiace koordinácie.


Slovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviťSlovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviťSlovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviťSlovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviťSlovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviť 2Slovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviťSlovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviťSlovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviťSlovenský štít 2016 – aj vojak potrebuje jesť a technika opraviť

Autor: PAO SLSD , Foto: autor - Dátum: 11.10.2016
Čítanosť: 4214
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share