Preskocit navigáciu

Vojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadom


Vojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadom

Príslušníci prieskumného potápačského družstva seredského ženijného práporu sa venovali v tretí januárový týždeň v rámci výcviku potápačských odborností potápaniu pod ľadom. Vedúci zamestnania rotný Vladimír Búda, ktorý je veliteľom potápačského prieskumného družstva približuje, že výcvik, ktorý trval od 16. do 20. januára pozostával z teoretickej a praktickej prípravy. Najskôr v bazéne a následne z potápania na otvorenej vode. Výcvik sa uskutočnil v náročných klimatických podmienkach v priestoroch štrkovísk Čierna Voda a Guláška v Senci.

Na Guláške potápačov privítala až trinásť metrov hlboká voda, s teplotou od 2 do 4°C a ľad hrubý vyše 20 centimetrov. Do neho vyrezal potápač špecialista slobodník Matúš Gibas motorovou pílou potrebné otvory. Mali rozmery minimálne jeden a pol metra krát jeden a pol metra. Vyrezanú kryhu rozdelil na niekoľko častí a väčšinu zasunul pod ľad. Počas celého zamestnania bola teplota vzduchu okolo mínus štyri stupne. „Takéto pravé zimné podmienky s hrubým ľadom a doslova čírou vodou sme za posledné roky nezažili,“ pochvaľuje si rotný Búda, ktorý išiel do vody v prvej dvojici a vyviazal trasu pod ľadom potápačským navijákom. Celá trasa bola dlhá do 100 metrov. Je rád, že svoju takmer 30 minútovú premiéru pod ľadom úspešne absolvovali hneď niekoľkí vojenskí potápači: slobodníci Matúš Gibas, Marek Búš, vojaci Gabriel Szalai, Tomáš Bachratý a čatár Rastislav Gronský. Veď pod vodnou hladinou ich čakali mnohé prekážky v podobe kmeňov stromov, vane či plošiny, o ktoré museli urobiť tzv. kontrolný medzivýväz. Úlohy plnila vždy dvojica potápačov. Museli sa vedieť orientovať pod ľadom, na ktorom ležala snehová pokrývka.

Rotný Búda, ktorý má bohaté skúsenosti z práce pod vodnou hladinou v rôznych ročných obdobiach pripomína, že pri potápaní pod ľadom, na ktorom je snehová pokrývka, táto ešte viac zhoršuje orientáciu a pohyb potápača v uzatvorenom priestore. Poriadne preverí jeho fyzickú i psychickú pripravenosť a odolnosť. Veď výstup z vody je možný len cez otvory vyrezané do ľadu. V priebehu výcviku sa potápači zdokonalili v práci s navigačným a signalizačným lanom, navijakom a v činnosti pri vyhľadávaní a záchrane utopenej techniky a osôb ( na štrkovisku Čierna Voda). Všetky spomínané získané zručnosti môžu byť zužitkované práve pri povodniach, záchrane obyvateľstva a záchrane ich majetku. Zimný výcvik pod ľadom je dôležitý aj pre prípadné nasadenie vojenských potápačov pri trhaní ľadu na riekach pri ohrození pilierov mostov, alebo pri ohrození hydrotechnických stavieb ľadom.


Vojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadomVojenskí potápači zo Serede plnili úlohy pod ľadom

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 21.01.2017
Čítanosť: 1907
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share