Preskocit navigáciu

Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti


Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti

V priestoroch Centra výcviku Lešť v týchto dňoch príslušníci roty bojovej podpory nitrianskeho mechanizovaného práporu podľa zástupcu jej veliteľa nadporučíka Petra Bystrianskeho plnili úlohy bojových školských strelieb mínometné jednotky práporu. „Ich cieľom je precvičiť veliteľov najnižších stupňov mínometných jednotiek, počínajúc veliteľom družstva až po veliteľa čaty palebnej podpory, či veliteľa mínometnej čaty v riadení paľby. Je to jediná možná forma, ako v praxi preveriť teoretické poznatky spomínaných veliteľov zo streľby a riadenia paľby,“ hovorí nadporučík Bystriansky.

Každý z veliteľov musel splniť individuálne palebné úlohy v mieste riadenia paľby. Z pozorovateľne dostal súradnice cieľa. Potom mali osádky za úlohu umlčanie cieľa po zastrieľaní účinnou streľbou. Strelecké úloh plnili osádky 98 mm mínometu vzor 97 a 81 mm mínometu vzor 98. Každý z mínometov obsluhovala trojčlenná osádka. Nadporučík Bystriansky oceňuje najmä vysokú odbornosť a aktivitu pri plnení úloh na Lešti zo strany veliaceho poddôstojníka roty bojovej podpory nadrotmajstra Tomáša Demetera (v minulom roku sa stal druhým najlepším delostrelcom OS SR) a veliaceho poddôstojníka mínometnej čaty nadrotmajstra Jozefa Melegu. V priebehu strelieb iniciatívne plnil úlohy starší výpočtár desiatnik Lukáš Toman. Výsledky strelieb záviseli aj od presnosti jeho výpočtov. Ale aj od umenia mieričov. Spomedzi nich najviac vynikali slobodníci Lukáš Mokoš a Branislav Gažovič. Mínomety plnili strelecké úlohy cez deň i v noci na vzdialenosť štyri až šesť kilometrov. Svoju úspešnú premiéru ako spojár mal na Lešti aj slobodník Viktor Jamriška, vodič delostreleckého prieskumného Aligatora. Nadrotmajster Demeter pripomína, že v rámci zastupiteľnosti mnohí rotovali vo svojich pozíciách. Aj v rámci obslúh mínometov.

Vyvedeniu na Lešti predchádzala odborná príprava jednotlivých obslúh v domácej posádke a zároveň aj teoretická príprava streľby a riadenia paľby veliteľov diel a čiat. Výsledky strelieb na Lešti podľa zástupcu veliteľa nitrianskeho mechanizovaného práporu majora Petra Živčáka ukazujú, že spomínaná príprava bola kvalitná. „Mínometné jednotky celé tri dni plnia úlohy v palebných postaveniach. Úspešné streľby sú výsledkom dobrej súčinnosti profesionálnych vojakov v palebných postaveniach, v mieste riadenia paľby, na pozorovateľni i činnosti predsunutých pozorovateľov z prostredia mechanizovaných jednotiek. Pritom predsunutí pozorovatelia využívajú pri svojej činnosti len mapu, ďalekohľad a bežnú buzolu. Napriek tomu dokázali efektívne opravovať paľbu v súčinnosti s ďalšími zložkami mínometných jednotiek. Spomedzi nich vynikal desiatnik Ľubomír Ondruš, ktorý je starším odstreľovačom 2. mechanizovanej roty. Na Lešti sa precvičili v plnení svojich úloh aj príslušníci delostreleckého prieskumného družstva. Skúsenosti ešte musia získať velitelia čiat palebnej podpory z mechanizovaných rôt. Ale práve od toho sú takéto zamestnania. Najnáročnejšou úlohou, ktorú sa podarilo splniť bolo zladenie všetkých účastníkov strelieb z rôznych jednotiek nášho práporu,“ s uspokojením konštatoval major Živčák.

Príslušníci mínometných jednotiek nitrianskeho práporu (mínometnej čaty roty bojovej podpory s 98 mm mínometmi a mínometné družstvá čiat palebnej podpory s 81 mm mínometmi) naposledy plnili strelecké úloh takmer pred rokom. Podľa ich samotných i nadporučíka Bystrianskeho by uvítali, keby streľby boli častejšie. Minimálne dva razy v priebehu výcvikového roka. Tak by ešte viac stúpla úroveň ich pripravenosti.


Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na LeštiNitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na LeštiNitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na LeštiNitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na LeštiNitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 2Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 2Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 2Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 2Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 3Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 3Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 3Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 3Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 4Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 4Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 4Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 4Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 5Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 5Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 5Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 5Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 6Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 6Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 6Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 6Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 7Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 7Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 7Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 7Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 8Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 8Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 8Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 8Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 10Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 10Nitrianske mínometné jednotky plnili palebné úlohy na Lešti 10

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 08.03.2017
Čítanosť: 4064
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share