Preskocit navigáciu

Sústredený výcvik najnižších veliteľov – poručíkov


Sústredený výcvik najnižších veliteľov – poručíkov

V období od 27. marca do 5. apríla 2017 prebieha u 22. mechanizovaného práporu Michalovce v zodpovednosti veliteľa 1. mechanizovanej roty sústredený odborný výcvik pre najnižších veliteľov – poručíkov odbornosti G-10 (mechanizovaná) z celých Pozemných síl Ozbrojených síl SR prijatých do dočasnej štátnej služby po 1. januári 2015.

Nepretržitý sústredený výcvik sa vykonáva formou vyvedenia u 22. mpr Michalovce. Zámerom tohto vojenského cvičenia je zvýšenie úrovne odbornej pripravenosti, zlepšenie spôsobilosti veliť jednotkám a naučiť najnižších veliteľov metodicky správne riadiť výcvik u svojich jednotiek. Po identifikovaní problematických oblastí bol spracovaný plán výcviku so zameraním predovšetkým na praktické zamestnania z taktickej prípravy a vojenskej topografie. Počas prípravy v rámci plánovania operácie boli účastníci sústredeného výcviku rozdelení do tímov s úlohou spracovať operačný rozkaz veliteľa čaty a jeho vykonateľnosť si prakticky overili v priestore vojenského výcvikového priestoru Kamenica nad Cirochou, kde prevzali pod svoje velenie čaty 1. mechanizovanej roty, ktoré v tomto priestore vykonávali svoj výcvik.

Počas zamestnaní je kladený vysoký dôraz na fyzickú náročnosť výcviku, logickú postupnosť a metodickú správnosť vykonávania zamestnaní. V rámci „zžitia sa“ s bojovým vozidlom BVP-1 si mladí poručíci prakticky vyskúšali každý post vo vozidle – od veliteľa až po roj a v priestoroch PC Biela Hora počas taktickej prípravy zatiaľ odjazdili približne 83km. Vďaka peším presunom pod taktickým námetom a v rámci vojenskej topografie majú do dnešného dňa najnižší velitelia – poručíci v nohách 101km. Pred sebou majú posledné dva dni náročného výcviku a na záver ich čaká teoretické a praktické preskúšanie.


Sústredený výcvik najnižších veliteľov – poručíkovSústredený výcvik najnižších veliteľov – poručíkovSústredený výcvik najnižších veliteľov – poručíkovSústredený výcvik najnižších veliteľov – poručíkovSústredený výcvik najnižších veliteľov – poručíkovSústredený výcvik najnižších veliteľov – poručíkov

Autor: rtm. Jaroslav SPIŠIAK , Foto: autor - Dátum: 04.04.2017
Čítanosť: 2777
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share