Preskocit navigáciu

Výcvik odborníkov CIMIC príslušníkmi nemeckého Bundeswehr


Výcvik odborníkov CIMIC príslušníkmi nemeckého Bundeswehr

V dňoch 2. - 12. mája prebiehal v Stredisku CIMIC a PSYOPS v Martine výcvik odborníkov CIMIC (civilno-vojenská spolupráca) pod vedením príslušníkov CIMIC Centra Nienburg, Nemecko. Išlo o pilotný projekt, ktorý vyplynul zo slovensko-nemeckých expertných rozhovorov, uskutočnených v novembri 2016 v Liptovskom Mikuláši.  Na výcviku sa okrem príslušníkov ozbrojených síl SR zúčastnili aj dvaja príslušníci Armády ČR.

Nemecký mobilný výcvikový tím pozostával z troch príslušníkov pod vedením podplukovníka Martina Mertensa. Počas dvojtýždňového výcviku sa účastníci oboznámili s plánovacími postupmi a metódou práce CIMIC v nemeckých ozbrojených silách, ako aj s možnosťami a účelom tzv. CIMIC centier, štruktúrou CIMIC a problematikou spracovávania hlásení. Súčasťou výcviku bolo aj vykonanie praktického cvičenia s civilnými aktérmi, počas ktorého si slovenskí a českí odborníci precvičili plnenie špecifických úloh CIMIC, ktoré túto odbornosť odlišujú od ostatných vojenských odborností. Slovenskí a českí odborníci si tak preverili styčnú činnosť s reálnymi civilnými predstaviteľmi z Turčianskeho regiónu.

Na záver odborného výcviku sa predstaviteľ Veliteľstva pozemných síl podplukovník Milan Žilinčár poďakoval nemeckým partnerom za poskytnutie príležitosti pre našich odborníkov CIMIC zvýšiť si odborné vedomosti a skúsenosti. Vo svojom príhovore vyjadril presvedčenie, že pre Ozbrojené sily SR je spolupráca s nemeckým Bundeswehr veľkým prínosom a verí, že podobný výcvik sa uskutoční aj v budúcnosti. Rovnako pozitívne hodnotil aktivitu predstaviteľ nemeckého CIMIC Centra, podplukovník Martin Mertens, ktorý vyjadril svoju spokojnosť s prístupom slovenských odborníkov počas výcviku.



Autor: OCP VePS , Foto: StrCaP - Dátum: 12.05.2017
Čítanosť: 2735
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share