Preskocit navigáciu

Poradová prehliadka pred vyslaním, slávnostná rozlúčka a privítanie


Poradová prehliadka pred vyslaním, slávnostná rozlúčka a privítanie
Pri príležitosti vyslania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do operácie Resolute Support v Afganistane bola 18. mája vykonaná v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania Martin poradová prehliadka (Preparation for Overseas Movement – POM), spojená so slávnostnou rozlúčkou. V rámci slávnostného nástupu bola privítaná jednotka DCM-C, ktorá sa prednedávnom vrátila z tejto operácie.  
Slávnostného nástupu sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim a veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Jindřich Joch. Na úvod slávnostného nástupu bola predstavená nastúpená jednotka odchádzajúca do operácie a privítaná jednotka DCM-C. Program slávnostného nástupu pokračoval príhovorom štátneho tajomníka MO SR Róberta Ondrejcsáka. Táto misia znamená predovšetkým solidaritu s našimi najbližšími a najdôležitejšími spojencami. Znamená, že Slovensko prispieva do kolektívnej bezpečnosti aj konkrétnymi krokmi, nielen vyhláseniami, ale tiež vyslaním vojenskej jednotky do doposiaľ najvýznamnejšej operácie Severoatlantickej aliancie v Afganistane.“ Na jeho slová nadviazal náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim. Máme už bohaté skúsenosti z operácie Resolute Support, respektíve z pôsobenia v Afganistane od roku 2001. V Resolute Support pôsobíme od 1. Januára 2015, avšak situáciu nepodceňujeme. Tá sa neustále mení – raz je lepšia z pohľadu bezpečnosti, raz je horšia, a preto pristupujeme s plnou vážnosťou k príprave vojakov. Najdôležitejšie však je, že samotní vojaci vedia, že nejdú na vojenské cvičenie, ale idú do operácie, ktorá je síce podporná, ale na území krajiny, kde sa bojuje.
Profesionálnym vojakom, ktorí sa z operácie Resolute Support vrátili, boli odovzdané medaile „Za účasť vo vojenskej operácii“ a odznaky vojnových veteránov.
Slávnostný nástup bol ukončený slávnostným pochodom a spoločným fotografovaním odchádzajúcich a ocenených profesionálnych vojakov.

foto 1foto 1foto 1foto 1foto 2foto 2foto 2foto 2foto 3foto 3foto 3

Autor: rtm. Stanislav Héger , Foto: ZaVaMD Martin - Dátum: 23.05.2017
Čítanosť: 2374
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share