Preskocit navigáciu

Štvrtá zastávka Legiovlaku


Štvrtá zastávka Legiovlaku

Ministerstvo obrany SR v spolupráci s Československou obcou legionárskou a Nadačným fondom Legie 100, Železnicami Slovenskej republiky, Nadáciou Milana Rastislava Štefánika Bratislava, Klubom historickej techniky Zvolen, Slovenským technickým múzeom a Múzejno-dokumentačným centrom Bratislava, dňa 15. augusta 2017 v Medzilaborciach úspešne prezentovalo a otvorilo výstavu unikátneho historického vlaku – LEGIOVLAK.

Príhovor na slávnostnom otvorení mal za Ozbrojené sily SR brigádny generál Vladimír Kubáň veliteľ 1. mechanizovanej brigády a primátor mesta Medzilaborce Vladislav Višňovský. Avšak pred samotným zahájením slávnostného otvorenia príslušníci obce legionárov vzdali hold padlým vojakom a položili veniec pri pamätníku v Medzilaborciach za prítomnosti prednostu železničnej stanice pána Dušana Chudina.

Historický LEGIOVLAK sa na svojom putovaní po Slovensku zastaví celkom v deviatich mestách, pričom mesto Medzilaborce bolo štvrtou zastávkou v poradí. Hlavnou myšlienkou projektu je navrátiť do povedomia verejnosti odkaz zakladateľov moderného štátu, ako aj prínos generála Milana Rastislava Štefánika k vzniku a budovaniu československých légií. Ďalšia zastávka jedinečného vlaku bude 18. augusta 2017 na železničnej stanici v meste Humenné. K slávnostnému charakteru prezentácie prispeli aj príslušníci Samohybného delostreleckého oddielu Michalovce.

V priestoroch železničnej stanice Medzilaborce sa vlak zdrží do 16. augusta 2017, pričom danú expozíciu si môžu návštevníci pozrieť v čase od 8.00 hod. do 18.00 hod. samostatne a každú celú hodinu za sprievodu sprievodcov patriacich do Československej obci legionárskej.


Štvrtá zastávka LegiovlakuŠtvrtá zastávka LegiovlakuŠtvrtá zastávka LegiovlakuŠtvrtá zastávka LegiovlakuŠtvrtá zastávka LegiovlakuŠtvrtá zastávka LegiovlakuŠtvrtá zastávka LegiovlakuŠtvrtá zastávka LegiovlakuŠtvrtá zastávka LegiovlakuŠtvrtá zastávka Legiovlaku

Autor: npor. Ing. Martin LESIČKO , Foto: autor - Dátum: 18.08.2017
Čítanosť: 2554
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share