Preskocit navigáciu

Veliteľ pozemných síl položil veniec pri pamätníku umučených


Veliteľ pozemných síl položil veniec pri pamätníku umučených

V pondelok 28. augusta 2017 sa konala pietna spomienka pri Pamätníku umučených v lesoparku Brezina v Trenčíne. Svoj hold obetiam prišli pri príležitosti 73. výročia Slovenského národného povstania osobne vzdať príslušníci veliteľstva pozemných síl spolu s občanmi mesta Trenčín.

Každoročne desiatky ľudí z Trenčína, pamätníci druhej svetovej vojny ako i predstavitelia mesta vzdávajú úctu tým, ktorí položili svoje životy počas druhej svetovej vojny. Veliteľ pozemných síl generálmajor Jindřich Joch položil pri pamätníku umučených na Brezine veniec, ako prejav spomienky a úcty.

Profesionálni vojaci z posádky Trenčín si počas stretnutia vypočuli príhovory predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku, primátora mesta Trenčín Richarda Rybníčka ako aj zástupcov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a spoločne vzdali úctu hrdinom Slovenského národného povstania.

Slovenské národné povstanie bolo ozbrojené povstanie slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie Slovenskej republiky. Začalo sa 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, nepriamo bolo i útokom proti autoritatívnej vláde na čele s Jozefom Tisom. Pamätník, pri ktorom sa každoročne pri príležitosti výročia SNP koná pietny akt kladenia vencov je venovaný 69 obetiam fašizmu, ktoré na týchto miestach popravili Nemci v období od októbra 1944 do apríla 1945.


Veliteľ pozemných síl položil veniec pri pamätníku umučenýchVeliteľ pozemných síl položil veniec pri pamätníku umučenýchVeliteľ pozemných síl položil veniec pri pamätníku umučených

Autor: Sek vel.PS , Foto: Sek vel. PS - Dátum: 28.08.2017
Čítanosť: 2156
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share