Preskocit navigáciu

2. mechanizovaná brigáda si precvičila uvedenie do bojovej pohotovosti


2. mechanizovaná brigáda si precvičila uvedenie do bojovej pohotovosti

Vyvrcholením výcviku v oblasti Pohotovosti a Bojovej pohotovosti u 2. mechanizovanej brigády (ďalej len „2.mb“) a jej priamo podriadených zložiek je každoročne preverenie rýchlej, ale hlavne správnej reakcie jednotiek ako celkov počas komplexného nácviku uvedenia do pohotovosti, bojovej pohotovosti a na plnenie opatrení na ochranu síl riadeného veliteľstvom Pozemných síl Ozbrojených síl SR.

Nadriadený stupeň; veliteľstvo Pozemných síl Ozbrojených síl SR simulovalo situáciu rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky o povolaní vojakov v zálohe na výkon mimoriadnej služby a o poskytnutí vecných prostriedkov pre potreby ozbrojených síl.

Táto fiktívna situácia poslúžila ako námet pre komplexný nácvik uvedenia útvarov a jednotiek 2.mb do bojovej pohotovosti a na plnenie opatrení na ochranu síl. V ďalších dňoch nácviku si zhoršujúca sa situácia vyžiadala vyhlásenie rozkazu náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR na doplnenie útvarov na tabuľky vojnových počtov v čase vojny a vojnového stavu (príprava jednotiek na všeobecnú mobilizáciu).

Počas 3 dňového nácviku, ktorý trval v termíne od 26. do 28. septembra si 2.mb a jej súčasti komplexne precvičili proces prijímania záloh – osôb a vecných prostriedkov – vozidiel počas fiktívnej mobilizácie a nie len to. Preverovaná bola aj správnosť postupov pri podávaní informácií po vertikálnej úrovni medzi stupňami velenia Ozbrojených síl SR od útvarov 2.mb k veliteľstvu Pozemných síl Ozbrojených síl SR s prísnym dodržiavaním tomu stanovených časových noriem.

Veríme, že celoročná príprava jednotiek brigády v tejto oblasti prinesie pozitívne hodnotenie vykonania tohto nácviku od nadriadeného stupňa a to potvrdí pripravenosť 2.mb na plnenie úloh pohotovosti a bojovej pohotovosti.



Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: archív - Dátum: 02.10.2017
Čítanosť: 3288
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share