Preskocit navigáciu

Nástup jednotiek operácie Slovenský štít III


Nástup jednotiek operácie Slovenský štít III
Viac ako 1400 profesionálnych vojakov sa v posledných dňoch sústredilo v priestoroch Centra výcviku Lešť na cvičení Slovenský štít 2017, ktoré je najdôležitejšou výcvikovou aktivitou Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Pred samotným STARTEX-om operácie, ktorý je plánovaný na 15. októbra, vykonali príslušníci riaditeľstva cvičenia, primárni a sekundárni cvičiaci, ako aj príslušníci prvkov odozvy slávnostný nástup.
 
V pozícii dôstojníka zodpovedného za vykonanie cvičenia sa slávnostného nástupu zúčastnil veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Jindřich Joch, ktorý vo svojom príhovore zdôraznil, že „cvičenie Slovenský štít 2017 je vyvrcholením výcvikového cyklu tohto roka a celého cyklu výstavby Národného cieľa 2013 – mechanizovaná brigáda, ktorým sa podieľame na kolektívnej bezpečnosti, súčasťou ktorej sú aj deklarované sily a prostriedky“. Vo funkcii riadiaceho cvičenia predstavil brigádny generál Karol Navrátil hlavných riadiacich funkcionárov. Nástupu sa spoločne so slovenskými vojakmi zúčastnili aj príslušníci Národnej gardy Indiana zo Spojených štátov amerických a príslušníci Armády Českej republiky.
 
V súlade so Smernicami o príprave Ozbrojených síl SR je vo výcvikovom roku 2017 vykonávaná séria cvičení Slovenský štít 2017 s využitím jednotného námetu, ktorá vyvrcholí DvVŠC s ČVV s cieľom preveriť spôsobilosti veliteľstiev a štábov mechanizovanej brigády – Národný cieľ 2013 a vybraných podriadených veliteľstiev a jednotiek pred zaradením do určenej triedy pripravenosti. Toto cvičenie bude reflektovať na súčasné ohrozenia, na ktoré sa OS SR pripravujú. V rámci cvičenia budú preverené spôsobilosti veliteľstiev a štábov plánovať a riadiť bojové operácie v konflikte vysokej intenzity a budú precvičené vyvedené jednotky v plnení taktických úloh.
 
Veliteľ PS OS SR Jindřich Joch v závere svojho príhovoru poprial všetkým príslušníkom mechanizovanej brigády – Národný cieľ 2013 veľa úspechov pri napĺňaní požadovaných úloh a cieľov cvičenia. Výsledky podľa jeho slov „ukážu, že Ozbrojené sily Slovenskej republiky ako jednotný celok dokážu aj naďalej prispievať k bezpečnosti a ochrane Slovenskej republiky a teritoriálnej integrity členských krajín NATO“.

Nástup jednotiek operácie Slovenský štít IIINástup jednotiek operácie Slovenský štít IIINástup jednotiek operácie Slovenský štít IIINástup jednotiek operácie Slovenský štít III

Autor: MIC SLSD17 , Foto: MIC SLSD17 - Dátum: 14.10.2017
Čítanosť: 7780
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share