Preskocit navigáciu

Medzinárodný výcvik príslušníkov CIMIC


Medzinárodný výcvik príslušníkov CIMIC

V kasárňach SNP v Martine, konkrétne v priestoroch Strediska CIMIC a PSYOPS, bol dňa 13. novembra 2017 zahájený spoločný výcvik krajín Poľska, Rumunska, Českej a Slovenskej republiky v odbornosti civilno-vojenská spolupráca (CIMIC - z anglického „Civil-Military Cooperation“). Aktivita prebieha pod vedením mobilného výcvikového tímu (MTT - z anglického Mobile   Training   Team)   zo  Spojených  štátov  amerických  a  pokračuje do  16. novembra 2017  v nadväznosti  na  obdobný výcvik  príslušníkov  odbornosti   psychologických operácií (PSYOPS - z anglického Psychological Operations), ktorý bol úspešne ukončený 10. novembra 2017.
„Naše skúsenosti nám ukazujú, že nielen zvládnutie základných odborných taktík, techník a postupov sú kľúčové pre úspešnosť splnenia úloh, ale v neposlednom rade aj interoperabilita v rámci členských krajín NATO. Aj to je jeden z dôvodov, prečo veľmi oceňujem túto výcvikovú aktivitu,“ zdôraznil kapitán Jimmy Dalaigh ako člen MTT.
Medzinárodný výcvik príslušníkov CIMIC je zameraný na prezentovanie spôsobilostí CIMIC, analýzu úloh a prostredia nástrojmi, ktoré používajú americké tímy spomínanej odbornosti ako aj na plánovanie a vykonanie tzv. “CIMIC projektu“ v rámci námetu, ktorý vytvorili príslušníci MTT. V rámci výcviku sú prakticky precvičované techniky vedenia stretnutí, vyjednávania a mediácie.
„Myšlienka uskutočnenia takéhoto výcviku tu rezonovala už dlhšie a iniciatíva amerického MTT vytvorila jedinečnú príležitosť na oslovenie zahraničných partnerov a vyzvať ich k ich aktívnej účasti. Dúfam, že táto aktivita bude mať odkaz aj do budúcnosti a raz ročne sa bude konať, či už u nás, na Slovensku, alebo v jednej z krajín našich zahraničných partnerov,“ povedal podplukovník Žilinčár, náčelník oddelenia CIMIC a PSYOPS Veliteľstva pozemných síl OS SR.


Medzinárodný výcvik príslušníkov CIMICMedzinárodný výcvik príslušníkov CIMICMedzinárodný výcvik príslušníkov CIMIC

Autor: StrCaP , Foto: StrCaP - Dátum: 14.11.2017
Čítanosť: 2914
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share