Preskocit navigáciu

Hlavná výcviková úloha splnená


Hlavná výcviková úloha splnená

V súlade s plánom prípravy Samohybného delostreleckého oddielu na výcvikový rok 2017 v dňoch 14. až 16. novembra 2017 vo Vojenskom výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou plnil Samohybný delostrelecký oddiel svoju hlavnú výcvikovú úlohu v roku 2017, vykonanie Individuálnych palebných úloh priamou streľbou v rámci prípravy delostreleckých odborností pre mechanizovanú brigádu.

Samotné cvičenie prebiehalo v troch fázach. V prvej fáze sa realizovala príprava, ktorá spočívala v presune oddielu do výcvikového priestoru, ubytovania účastníkov cvičenia, výstavby terčového manévru a samotného predbojového nácviku. Cvičenie začalo nástupom cvičiacich pod velením veliteľa oddielu podplukovníka Romana Bobaľa. Prvý deň delostrelcom neprialo ani počasie, bolo pod mrakom a celý výcvikový priestor pokryl prvý sneh. No 15. novembra 2017 sa počasie umúdrilo, obloha sa vyjasnila a tak sa úlohy druhej fázy mohli plniť od skorých ranných hodín. Začali prípravou munície na streľby, vykonaním topografickej orientácie, objasnením podmienok plnenia úloh a samotným vykonaním palebných úloh.

Na činnosť michalovských delostrelcov sa prišiel pozrieť aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády brigádny generál Martin Stoklasa. Veliteľa brigády zaujímalo nielen vykonanie strelieb, ale zúčastnil sa aj na topografickej príprave pred samotnou streľbou. Počas strelieb si veliteľ brigády prešiel všetky pracoviská a našiel si čas aj na rozhovor s príslušníkmi Samohybného delostreleckého oddielu počas plánovaných prestávok. Spolu s veliteľom oddielu rozoberali nie len priebeh strelieb, ale zaujímal sa aj o problémy s ktorými sa delostrelci boria.

Veliteľ oddielu si stanovil úlohy precvičiť rozhodovací proces veliteľov pri vydávaní palebnej úlohy počas nečakaného napadnutia palebnej jednotky obrnenými prostriedkami nepriateľa. Precvičovala sa aj metodika a praktické zručnosti počas plnenia palebnej úlohy priamou streľbou a zladenie činnosti obsluhy palebného prostriedku počas bojovej streľby. Tak aby sa preverili odborné vedomosti vybraných funkcionárov palebných batérii z problematiky prípravy a plnenie palebnej úlohy priamou streľbou. Na záver veliteľ oddielu podplukovník Roman Bobaľ zhodnotil, že stanovené úlohy sa podarilo splniť a poďakoval sa všetkým príslušníkom oddielu za ich prístup k plneniu stanovených úloh.


Hlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnenáHlavná výcviková úloha splnená

Autor: rtn. Ing. Marián MARCIN , Foto: autor - Dátum: 16.11.2017
Čítanosť: 3699
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share