Preskocit navigáciu

Cvičenie PEGAS 2017 - odpoveď na výcvik tímov riadenia presunov Brigády bojového zabezpečenia


Cvičenie PEGAS 2017 - odpoveď na výcvik tímov riadenia presunov Brigády bojového zabezpečenia

        Spolu 31 príslušníkov Brigády bojového zabezpečenia a Národného centra vojenskej dopravy Bratislava sa pod velením riadiaceho cvičenia, podplukovníka Richarda Beniaka, zúčastnilo cvičenia „Pegas 2017“. Cvičenie v dňoch 4.-8. decembra 2017 bolo zamerané na riadenie vojenských presunov v stanovených oblastiach zodpovedností jednotlivých dispečerských tímov vytvorených z 1., 2. a 3. tímu riadenia presunov (TRP). Vhodné podmienky k najvernejšej simulácii poskytli priestory Simulačného centra Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši s využitím dostupných simulačných technológií a spojovacích prostriedkov. Príslušníci jednotlivých tímov riadenia presunov, ako aj ich velitelia tak mali možnosť precvičiť získané spôsobilosti a zároveň vycvičiť 3. TRP v súlade s ich plánovaným využitím v OS SR.
        Cieľom cvičenia bolo precvičiť vybrané spôsobilosti tímov riadenia presunov a zladiť ich činnosť s odborne nadriadenými prvkami vo fáze udržania jednotiek v operácii na území SR, viesť potrebnú operačnú dokumentáciu, správne viesť rádiovú komunikáciu, spracovávať dispečerskú dokumentáciu v súlade so štandardami NATO a udržiavať aktuálny prehľad o situácii v pridelenom priestore zodpovednosti. Pridanou hodnotou cvičenia bolo využitie a správne používanie systému LOGFAS, konkrétne modulu EVE, ktorý umožňuje sledovanie presunov v reálnom čase.
        Tohtoročné cvičenie PEGAS 2017 bolo vynikajúcou výcvikovou príležitosťou, ktorá podporuje zdokonaľovanie zručností cvičiacich a ich veliteľov a umožňuje získavanie požadovaných spôsobilostí v oblasti vojenskej dopravy pre nových príslušníkov tímov riadenia presunov.


pegas 2017pegas 2017pegas 2017pegas 2017

Autor: bbz , Foto: AOS - Dátum: 11.12.2017
Čítanosť: 3416
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share