Preskocit navigáciu

Spomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci Hejce


Spomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci Hejce

19. januára 2018 uplynulo presne dvanásť rokov, kedy sa len pár kilometrov od slovenských hraníc zrútil vojenský špeciál An-24, ktorý z misie NATO z Kosova viezol štyridsaťtri príslušníkov slovenského kontingentu KFOR. Leteckú katastrofu prežil jediný vojak, dnes major Martin Farkaš. Túto doposiaľ najväčšiu tragédiu v dejinách dvadsaťpäťročnej Slovenskej republiky a Ozbrojených síl Slovenskej republiky si v deň výročia na vrchu Borsó, kde vojenský špeciál dopadol a v maďarskej obci Hejce pod kopcom Borsó pripomenuli príslušníci slovenských i maďarských ozbrojených síl, príbuzní obetí a miestni obyvatelia. V rámci slovenskej delegácie si štyridsaťdva obetí najväčšej tragédie v histórii ozbrojených síl pripomenul aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády (2.mb) brigádny generál Martin Stoklasa a ďalší z radov 2.mb. Väčšina z profesionálnych vojakov, ktorá pri tragédii zahynula, bola z jednej zo súčasti 2.mb, z trebišovského mechanizovaného práporu.

Súčasťou tohto pamätného dňa bola i zádušná sv. omša v miestnom kostole sv. Štefana Kráľa, ktorú celebroval ordinár Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky Mons. František Rábek, spolu s vojenským vikárom plukovníkom Mons. Jozefom Michalovovom. Aktívnu účasť pri slávení sv. omše opätovne prejavila 2. mb doprovodom na orgán. Pietu a úctou štyridsiatim-dvom príslušníkom vzdali profesionálni vojaci a zamestnanci zo štruktúry 2.mb vo svojich posádkach – v posádke Prešov, Trebišov a Michalovce.

Zádušnú sv. omšu, pri ktorej nechýbalo štyridsaťdva sviec symbolizujúcich každého jedného príslušníka z An-24, slávil 19. januára aj priateľ 2.mb Mgr. Radoslav Krenický správca farnosti sv. Štefana, Uhorského, Úbrež. V rozhovore uviedol, „...narodil som sa 19. januára. V tento deň oslavujem so svojimi najbližšími svoje narodeniny. Od osudného pádu vojenského špeciálu už slávim zádušnú sv. omšu za zosnulých. Uvedomujem si, že Slováci vieme veľa i ťažko trpieť, ale aj rýchlo zabúdame. Nikto z pozostalých po tragédii však nezabudne a veriaci ich v tom nemôžu nechať samých. Preto tam kde ma biskup pošle cítim potrebu modlitby za nesmrteľné duše vojakov, ale aj vyzdvihnutie ich obety /hrdinstva/.“

Devätnásty január 2006 ostane navždy v našich srdciach, ako spomienka na obete pádu slovenského vojenského špeciálu An-24. Devätnásteho januára 2018 vyjadrená spolupatričnosť a smútok dokázala, že táto spomienka je aj napriek dvanástim rokom, ktoré uplynuli od tragédie, stále živá.


Spomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci HejceSpomienka na padlých vojakov pri maďarskej obci Hejce

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: MO SR, 2.mb, farnosť Úbrež - Dátum: 24.01.2018
Čítanosť: 2741
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share