Preskocit navigáciu

Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy


Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy

V priestoroch Posádkového cvičiska Sučany v týchto dňoch prebieha zamestnanie, určené pre vodičov bojovej pásovej techniky martinského mechanizovaného práporu.
Riadiaci zamestnania: Vedenie vozidla v zložitých terénnych podmienkach, ktorým je veliteľ roty bojovej podpory kapitán Peter Lukáč zdôrazňuje, že jedným z jeho cieľov je zdokonaliť návyky vodičov v jazde v zložitých terénnych podmienkach počas dňa i noci.
„V zimných podmienkach preverujeme vodičov preto, aby sme udržali úroveň ich bojovej pripravenosti. Zároveň ich chceme preveriť, či sú schopní plniť úlohy v sťažených klimatických a zložitých terénnych podmienkach. Lebo na dráhe sú zvyšky snehu a je rozmočená. Práve takéto podmienky dokonale preveria majstrovstvo každého vodiča, „ konštatuje kapitán Lukáč.
Práve zvyšky snehu a klzký, rozmočený terén na jednotlivých prekážkach dráhy, dlhej takmer štyri kilometre vodičom sťažovali prejazd. Či už to bol prejazd cez mostovku či úsekom zátarasov a obmedzených priechodov bez vybočenia. No hádam najväčší rešpekt zo strany vodičov vzbudzoval prejazd brodu. Vodič musel pred prekážkou zaradiť druhý prevodový stupeň a správne nasmerovať vozidlo do prekážky a prekonať ju bez zastavenia.
Riadiaci zamestnania bol spokojný s prístupom všetkých cvičiacich. Úlohy v denných i nočných podmienkach plnili vodiči prvej a druhej mechanizovanej roty, ako aj rôt bojovej podpory a bojového zabezpečenia. Zástupca veliteľa martinského mechanizovaného práporu major Vladimír Moško pripomenul, že pre vodičov oboch mechanizovaných rôt bolo spomínané zamestnanie na posádkovom cvičisku Sučany súčasťou ich prípravy pred nasadením do budúcich dvoch rotácií v rámci Task Group Štefánik II od polovice tohto roka na území Lotyšska v rámci príspevku OS SR v tzv. assurance measures, teda aktivity na ubezpečenie spojencov. Plnením tohto záväzku OS SR deklaruje že sme plnohodnotný a seriózny člen Aliancie a plníme svoje záväzky zodpovedne. Spomínaný záväzok bol dohodnutý na summite NATO vo Varšave v júli 2016. Vtedy krajiny NATO prijali opatrenia na posilnenie kolektívnej obrany. Predovšetkým na vonkajšej hranici NATO, najmä na jej východnom krídle. Najzásadnejším rozhodnutím v oblasti posilnenia kolektívnej obrany bolo schválenie posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku rozmiestnením jednej mnohonárodnej práporovej skupiny v každom z uvedených členských štátov.


Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhyMartinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhyMartinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhyMartinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhyMartinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 2Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 2Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 2Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 2Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 3Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 3Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 3Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 3Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 4Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 4Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 4Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 4Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 5Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 5Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 5Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 5Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 6Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 6Martinčania úspešne zvládli nástrahy zimnej dráhy 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 14.02.2018
Čítanosť: 4933
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share