Preskocit navigáciu

Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj


Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj

V priestoroch Centra výcviku Lešť sa v priebehu februára uskutočňuje kurz ochrany konvojov. Je určený pre príslušníkov dopravnej roty hlohovského práporu logistiky, ale aj pre ďalšie súčasti trenčianskej brigády bojového zabezpečenia. Teda pre martinský opravárenský prápor, prápor logistiky Topoľčany a prápor CSS z Prešova.
Veliteľ dopravnej roty hlohovského práporu kapitán Andrej Hazák pripomína, že tohtoročný kurz, nadväzuje na kurzy, ktoré sa uskutočnili v dvoch predchádzajúcich rokoch. „Jeho hlavnou úlohou je získať, udržať a rozvinúť spôsobilosti pri ochrane logistických konvojov. Aby sa vojaci oboznámili s problematikou ochrany konvojov pri rôznych incidentoch a situáciách, s ktorými sa môžu pri plnení úloh stretnúť. S najnovšími poznatkami v tejto oblasti nás oboznamuje skúsený inštruktor Vojenskej polície rotmajster Peter Toscano,“ hovorí kapitán Hazák.
Logisti plnia úlohy na Lešti v zimných podmienkach. Musia si zvyknúť na nízke teploty, sneh, ale aj na mrznúci dážď. Napriek tomu je veliteľ dopravnej roty s ich prístupom k výcviku veľmi spokojný. Vojaci počas neho používajú modernú techniku, ktorú majú logistické útvary našich ozbrojených síl k dispozícii. Napríklad pancierové valníky sedmičkovej rady Tatra 815, ktoré boli do výzbroje zavedené pred dvoma rokmi, ale aj opancierované Tatry multilift, ktoré používajú od minulého roka. Vodiči dostávajú v zimných podmienkach poriadne zabrať. Kapitán Hazák je s nimi spokojný. Konštatuje, že vodiči jeho roty v minulom roku najazdili desaťtisíce kilometrov pri zabezpečovaní prepravných úloh pre OS SR. Pochvaľuje si prácu svojho veliaceho poddôstojníka nadrotmajstra Martina Šika, vodiča – špecialistu desiatnika Tomáša Michala či rotmajstra Jána Závackého z martinského opravárenského práporu. Svoju spokojnosť s kurzom vyjadril aj desiatnik Martin Rosina. Je vodič Tatry – multilift. Zúčastnil sa na všetkých troch ročníkoch kurzu. V tomto roku si miesto úlohy vodiča vyskúšal pozíciu guľometníka na korbe, ktorý sa podieľa na ochrane konvoja. „Je to zasa trochu iný pohľad a náplň práce, ako je činnosť za volantom. Teraz musím pomáhať ja chrániť vodičov. Vlastne im vraciam ich podporu z minulých rokov. Predpokladom úspešnej ochrany konvoja je vzájomná spolupráca,“ priznáva desiatnik Rosina.
Inštruktor Vojenskej polície rotmajster Peter Toscano z Odboru výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej – Hronseku pozorne sledoval počínanie logistov pri presune konvoja z jednej základne do druhej. Počas neho bol napadnutý viacnásobným IED a streľbou z ručných zbraní. Pri presune došlo k výbuchu IED po oboch stranách cesty. Výbuch zasiahol veliteľské vozidlo s veliteľom konvoja. Vozidlo zostalo nepojazdné, vodič ťažko ranený, veliteľ mŕtvy. Zasiahnuté boli aj ďalšie vozidlá konvoja. Časť ich osádok má rôzne stupne zranenia. Zastupujúci veliteľ musel zorganizovať dôslednú obranu a postupne zneškodniť útočníkov. Až následne mohli zabezpečiť zdravotnú pomoc pre ranených. Takto vyzeral len jeden z množstva incidentov, ktoré museli účastníci kurzu vyriešiť.
Podľa rotmajstra Toscana v kurze postupovali od plnenia jednoduchších úloh k tým náročnejším. Vojaci musia zvládnuť rôzne útoky na konvoj, pri ktorých sú príslušníci konvoja ranení. Aby vedeli včas a správne reagovať na vzniknutú situáciu. Zaťažkávacou skúškou bola pasca na konvoj. Bolo to vyvrcholenie celej prípravy. Pri jej zvládnutí museli príslušníci jednotlivých útvarov trenčianskej brigády bojového zabezpečenia uplatniť všetko, čo sa v kurze naučili. Kapitán Andrej Hazák s uspokojením konštatuje, že kurz pomáha vojakom zlepšovať ich pripravenosť: „Názorne sa to potom ukázalo aj v priebehu minuloročného cvičenia Slovenský štít či Logex 2017.“


Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvojLogisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvojLogisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvojLogisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvojLogisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 2Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 2Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 2Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 2Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 3Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 3Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 3Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 3Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 4Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 4Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 4Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 4Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 5Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 5Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 5Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 5Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 6Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 6Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 6Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 6Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 7Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 7Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 7Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 7Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 8Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 8Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 8Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 8Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 9Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 9Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť svoj konvoj 9

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 22.02.2018
Čítanosť: 4877
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share