Preskocit navigáciu

Cesta slnečnou sústavou


Cesta slnečnou sústavou Posledná septembrová nedeľa bola pre Michalovčanov plná prekvapení. Hvezdáreň Michalovce v spolupráci s príslušníkmi 22.mechanizovaného práporu Michalovce a miestnymi civilnými organizáciami umožnila verejnosti absolvovať „Cestu slnečnou sústavou“. Touto cestou plnou zaujímavosti z oblasti astrológie, kozmogónie a ďalších príbuzných vied prešlo viac ako tisíc párov detských nožičiek v sprievode svojich rodičov, starkých i známych.
Niekoľko desiatok stanovísk s názvami súhvezdí a planét nadšencom tohto vedomostno - športového podujatia ponúklo odpoveď na vznik a vývoj vesmírnych telies a ich sústav, napríklad aký je rozdiel medzi hviezdou a planétou, či ktorá hviezda je najbližšie k Slnku. Jedným z dominantných stanovísk bolo aj stanovisko planéty Mars – nazývanej Bohom Vojny a ohnivou planétou, preto nečudo, že práve v jeho priestoroch si mohli návštevníci podujatia pozrieť statické a dynamické ukážky hlavných druhov výzbroje, techniky a zbraní Michalovského mechanizovaného práporu, povelovú techniku a zaobchádzania s ručnou zbraňou a špeciálnymi druhmi výstroja jednotlivca. Veľmi obľúbenou časťou Marsu bola prekážková dráha pozostávajúca z hodu granátom na presnosť , prekážkového behu, plazenia, šplhania na neukotvenej sieti a behu v ochrannej maske, kde si mládež mohla overiť svoju zručnosť a fyzickú kondíciu. Ďalšou časťou ohnivej planéty bolo zvládnutie zásad poskytovanie prvej pomoci a obväzovej techniky pri úrazoch kde malým i veľkým boli nápomocní príslušníci práporného obväziska.
Cesta slnečnou sústavou je už štvrtou z ciest, ktorou si každý rok príslušníci 22.mechanizovaného práporu Michalovce pripomínajú Deň vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Cesta slnečnou sústavouCesta slnečnou sústavouCesta slnečnou sústavouCesta slnečnou sústavouCesta slnečnou sústavouCesta slnečnou sústavouCesta slnečnou sústavouCesta slnečnou sústavouCesta slnečnou sústavouCesta slnečnou sústavou

Autor: 22.mpr. npor. Mária Sakáčová , Foto: 22. mpr. - Dátum: 27.09.2009
Čítanosť: 13477
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share