Preskocit navigáciu

Stretnutie Finabel


Stretnutie Finabel

V dňoch 9. - 11. apríla sa veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálmajor Jindřich Joch so svojou delegáciou zúčastnil rokovania Výboru veliteľov pozemných síl a hlavných vojenských expertov - COS/PME - 2018 Finabel. Konferencia sa tento rok konala v Helsinkách, hlavnom a najväčšom meste krajiny tisícich jazier a ostrovov. Hlavnou témou rokovaní bola nevyhnutnosť komplexného prístupu k obrane v národnom aj európskom meradle spolu s nevyhnutnosťou novelizácie konceptu “Európskych bojových skupín (EU-BG) ako komplementárneho faktoru k Silám rýchlej reakcie NATO (NRF)”.
Prvý deň stretnutia sa začal spoločnou časťou - Konferenciou na vysokej úrovni, ktorú otvoril úvodným slovom veliteľ fínskych pozemných síl generálmajor Petri Hulkko. Vo svojom príhovore zdôraznil potrebu spoločného prístupu a úsilia k dosiahnutiu stabilnejšieho bezpečnostného prostredia. Medzi vzácnych hostí tohto stretnutia patril aj generál Jarmo Lindberg, hlavný veliteľ fínskych ozbrojených síl, ktorý je priamo podriadený prezidentovi Fínskej republiky. Aj jeho vystúpenie potvrdilo hlavnú myšlienku Finabelu, ktorým je medzinárodná spolupráca.
Keďže jednou z úloh výboru Finabel je prispievať k posilneniu interoperability v rámci NATO ako aj EÚ, ďalším hosťom stretnutia bol generálporučík Esa Pulkkinen. Generálny riaditeľ Vojenského štábu EÚ v kontexte svojho prejavu podotkol: “Globálne výzvy vyžadujú viac multilaterálnej spolupráce.” V závere spoločnej časti programu vystúpil so svojou prezentáciou “Budúcnosť fínskych pozemných síl” Lari Pietilainen, pobočník ministra obrany Fínska.
Prezentované vystúpenia predstaviteľov fínskych ozbrojených síl možno označiť za inšpiratívne aj v súvislosti s procesom tvorby a schvaľovania nových koncepcií rozvoja spôsobilostí v OS SR z hľadiska ich komplexnosti pri riešení všetkých zložiek bojového potenciálu fínskych ozbrojených síl a obranného potenciálu celej krajiny.
Poobedný program stretnutia pokračoval v dvoch častiach - stretnutím veliteľov pozemných síl na tému “Komplexný bezpečnostný prístup” a stretnutím hlavných vojenských expertov. Program dňa bol ukončený slávnostnou spoločnou časťou. V nej si predsedníctvo v budúcom roku symbolicky prevzala Malta, prevzatím vlajky od Fínska, ako aj zápisom do “Zlatej knihy”.
Slovensko, konkrétne jeho pozemné sily, sa v roku 2006 stali jedným z 22 členov najstaršej európskej vojenskej organizácie Finabel, založenej v roku 1953. Finabel je apolitická, neformálna, medzivládna a autonómna organizácia, otvorená všetkým pozemným silám armád členských štátov EÚ. Je špecializovaná na vojenskú problematiku použitia pozemných síl, zameranou na rozvoj spoločného európskeho chápania obranných záležitostí.


Stretnutie FinabelStretnutie FinabelStretnutie FinabelStretnutie FinabelStretnutie FinabelStretnutie Finabel

Autor: Sek velPS , Foto: Finabel - Dátum: 11.04.2018
Čítanosť: 2642
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share