Preskocit navigáciu

12. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná !


12. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná !

V priestoroch Centra výcviku Lešť sa v dňoch 5. až 7. júna uskutočnilo certifikačné cvičenie 12. mechanizovanej práporovej skupiny Živý štít 2018. Veliteľ topoľčianskej mechanizovanej brigády brigádny generál Vladimír Kubáň pripomína, že cvičenie bolo vyvrcholením dlhodobého procesu prípravy. Hoci jadro skupiny tvorili predovšetkým príslušníci nitrianskeho mechanizovaného práporu, boli v nej aj vojaci levického práporu, rožňavského práporu RCHBO, michalovského samohybného delostreleckého oddielu, práporu ISTAR, seredského ženijného práporu, nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, práporu logistiky Hlohovec, Strediska CIMIC a PSYOPS, Úradu hlavného lekára a ďalších súčastí ozbrojených síl.
Podľa generála Kubáňa, ktorý bol riadiacim cvičenia Živý štít 2018, na Lešti sa preverila pripravenosť a spôsobilosť 12. mechanizovanej práporovej skupiny v rámci operácii vysokej intenzity na taktickej úrovni, schopnosť plánovať operácie a veliť jednotkám práporovej skupiny, súčinnosť jednotlivých zložiek skupiny počas prípravy vedenia rôznych bojových činností. Zároveň cvičenie preverilo a zdokonalilo jednotky z plánovania a uskutočňovania palebnej podpory, ale aj v monitorovaní radiačnej a chemickej situácie, z uskutočňovania čiastočnej a úplnej dekontaminácie. A neposlednom rade preverilo schopnosť rozdeľovania cieľov a riadenia paľby veliteľmi jednotiek, efektivitu používania zbraní a bojovej techniky.
Práporovej skupine velil veliteľ nitrianskeho mechanizovaného práporu podplukovník Vladimír Dutka. „Certifikačné cvičenie je vyvrcholením prípravy jednotiek mechanizovanej práporovej skupiny. Je to vlastne vyvrcholením výcviku, ktorý trval vyše 1,5 roka. Za ten čas prešli jednotky postupnými etapami výcviku. Od družstva, cez čatu, rotu až po prápor. Každá etapa bola zakončená buď kontrolou zladenosti, alebo odbornými taktickými cvičeniami. Manévrové jednotky v týchto etapách absolvovali bojové streľby. Samotnému práporovému cvičeniu hodnotenému podľa metodiky CREVAL, predchádzal trojtýždňový výcvik na Lešti, počas ktorého bola ukončená etapa roty u manévrových jednotiek rotným taktickým cvičením s bojovou streľbou a u jednotiek bojového zabezpečenia a bojovej podpory odbornými taktickými cvičeniami. Priamo na cvičení sa využili prostriedky simulačnej technológie MILES 2000,,“ sumarizuje podplukovník Dutka.
Pochvaľuje si spoluprácu v rámci práporovej skupiny s jednotkami z iných útvarov. Oceňuje najmä prácu veliteľa palebnej batérie z Michaloviec kapitána Milana Németha, veliteľa 3. mechanizovanej roty z Levíc kapitána Ladislava Gurského, veliteľa roty logistickej podpory z Hlohovca kapitána Petra Benka a z vlastných príslušníkov práporu náčelníka štábu práporu kapitána Ivana Petríka, veliteľa 1. mechanizovanej roty kapitána Miroslava Osifa, slobodníka Matúša Beluška, kapitána Miroslava Lonského zo štábu práporu, dôstojníka logistiky poručíka Mareka Pešla a mnohých ďalších. Aj vďaka nim a ich úsiliu sa podarilo splniť úlohy certifikačného cvičenia na Lešti. A veliteľ previerkového tímu CREVAL plukovník Ferdinand Muríň mohol pri ukončení cvičenia konštatovať, že previerka bojovej pripravenosti formou CREVAL podľa štandardov NATO , ktorá preverila pripravenosť a schopnosť nasadenia 12. mechanizovanej práporovej skupiny v konflikte vysokej intenzity mimo územia SR dopadla dobre. Dosiahla úroveň pripravenosti COMBAT READY.
S priebehom certifikačného cvičenia sa oboznámili aj dvaja francúzski pozorovatelia z LANDCOM-u (Veliteľstvo pozemných síl NATO) v Izmire (Turecko).


12. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná !12. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná !12. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná !12. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná !12. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 212. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 212. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 212. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 212. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 312. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 312. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 312. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 312. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 412. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 412. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 412. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 412. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 512. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 512. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 512. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 512. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 612. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 612. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 612. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 612. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 712. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 712. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 712. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 712. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 812. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 812. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 812. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 812. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 912. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 912. mechanizovaná práporová skupina je certifikovaná ! 9

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 08.06.2018
Čítanosť: 2949
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share