Preskocit navigáciu

Medzinárodná certifikácia bojovej skupiny EÚ - Spoločná výzva 2009


Medzinárodná certifikácia bojovej skupiny EÚ  - Spoločná výzva 2009 Medzinárodná certifikácia bojovej skupiny Európskej únie (BG EÚ) začala 12. novembra 2009 v Poľsku pod názvom Common Challenge ´09 (Spoločná výzva ´09). Po úspešnej certifikácii bude bojová skupina pod poľským velením od 1. januára 2010 zaradená do režimu pohotovosti a v prípade potreby bude nasadená do operácie pod velením Európskej únie.

Na certifikácii, ktorá bude prebiehať do 20. novembra 2009 v Poznani a vo výcvikovom priestore Wedrzyn sa okrem príslušníkov ozbrojených síl Litvy, Lotyšska, Nemecka a Poľska zúčastňuje aj 22 profesionálnych vojakov ozbrojených síl Slovenskej republiky. Certifikácia bojovej skupiny EÚ je vyvrcholením dlhodobej prípravy jej príslušníkov, ktorí sú začlenení do veliteľsko-štábnych štruktúr FHQ (Force Headquarters –veliteľstvo síl bojovej skupiny).

Príspevok Slovenska do bojovej skupiny, okrem príslušníkov OS SR vo veliteľsko-štábnych štruktúrach, pozostáva zo ženijnej roty, jednotky vojenskej polície, národného podporného prvku a vrtuľníkovej jednotky v celkovom počte 345 profesionálnych vojakov. Slovenský príspevok do BG EÚ bol certifikovaný v dňoch 4. a 5. novembra 2009 vo vojenskom výcvikovom priestore Valaškovce a Veľké Ozorovce.

Počas certifikácie navštívia jednotku 19. novembra 2009 aj predstavitelia ozbrojených síl SR - zástupca veliteľa Pozemných síl OS SR brigádny generál Pavel Macko a veliteľ 2. mechanizovanej brigády brigádny generál Ondřej Novosad.

Poskytnutie jednotiek do BG EU je jednou z priorít ozbrojených síl Slovenskej republiky. V súčasnosti je v režime pohotovosti česko-slovenská bojová jednotka EU v počte 422 profesionálnych vojakov, ktorá je v pohotovosti až do konca tohto roka.

Príspevok Slovenskej republiky do bojových skupín je vyjadrením našej aktívnej angažovanosti a participácie na Európskej obrannej a bezpečnostnej politike Európskej únie.


Autor: Sekretariát veliteľa PS - Dátum: 13.11.2009
Čítanosť: 11305
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share