Preskocit navigáciu

Začalo sa medzinárodné cvičenie Tobruq Legacy 2019


Začalo sa medzinárodné cvičenie Tobruq Legacy 2019

V pondelok 3. júna 2019, sa v priestoroch výcvikového centra Vzdušných síl Poľskej republiky na polygóne v Ustke, uskutočnil slávnostný nástup v rámci medzinárodného cvičenia Tobruq Legacy 2019 (TOLY 19) a to za účasti príslušníkov 19 štátov NATO, vrátane kontingentu Ozbrojených síl Slovenskej republiky, pod vedením podplukovníka Jozefa Paňka, zástupcu veliteľa protilietadlovej raketovej brigády Nitra. Cvičenie oficiálne zahájil riadiaci cvičenia brigádny generál Štefan Mordacz, náčelník Protivzdušnej obrany (PVO) poľských Ozbrojených síl.

V poradí už 5. spoločné medzinárodné cvičenie jednotiek PVO pod názvom TOBRUQ LEGACY sa v roku 2019 presunulo do Poľska, ktoré túto štafetu prevzalo po Českej republike, Slovenskej republike, Spojených štátov amerických a Maďarskej republike. Jedná sa o najväčšie medzinárodné NATO cvičenie jednotiek pozemnej PVO v Európe. Prebieha súčasne vo Varšave, v Bydgoszczi, v Poznani, v Ustke, vo Wędrzyne a v Orzyszi. Cvičenie je v spojené aj s bojovými streľbami systémov SHORAD, VSHORAD a MANPADS v priestore strelnice Ustka. Cvičenia sa zúčastňujú jednotky PVO z Poľska, Slovenska, Bulharska, Česka, Dánska, Estónska, Francúzska, Holandska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Nemecka, Nórska, Portugalska, Rumunska, USA a Veľkej Británie, za prítomnosti pozorovateľov z ďalších krajín NATO a podpory NATO štruktúr ako HQ AIRCOM Ramstein, CAOC Uedem, NAEW&CF (NATO Airborne Early Warning and Control Force), NCIA, MAEWTF (Multinational Aircrew Electronic Warfare Tactics Facility Polygone).

Celkovo sa na cvičení podieľa 4 800 osôb a 1 200 ks techniky z toho priamo cvičiacich je 2 600 vojakov a 600 ks bojovej techniky. Cvičenie prebieha súbežne s cvičeniami Ramstein Guard 19 a Eagle Talon 19, čo v maximálnej miere umožňuje využiť letecké prostriedky uvedených cvičení pre potreby TOLY 19, ako aj precvičiť vedenie bojovej činnosti proti lietadlám SEAD.

Hlavným cieľom TOLY 19 je preverenie spôsobilostí medzinárodných jednotiek PVO pôsobiť ako spoločné zoskupenie v súlade so štandardami a procedúrami NATO. Dôraz bude položený na zriadenie komunikačnej infraštruktúry, vykonanie taktického cvičenia pod námetom, vykonanie bojových strelieb, precvičenie interoperability datalinkov v súlade so štandardami NATO, použitie nasaditeľných systémov C2 a podporu AWACS.

Vzdušné sily SR sú na medzinárodnom cvičení Tobruq Legacy 2019 reprezentované účelovým zoskupením PVO v sile 139 osôb a 36 ks techniky. Z pozemných systémov PVO sú nasadené 2K12KUB, 9K38 IGLA a veliteľské stanovisko GOC.

Prínosom cvičenia je zdokonaľovanie sa špecialistov PVO, spravodajstva, elektronického boja a KIS v rámci medzinárodného zoskupenia jednotiek PVO NATO a tiež dáva možnosť vykonania bojových strelieb z kompletu 9K38 Igla.


11112

Autor: plrb Nitra , Foto: plrb Nitra - Dátum: 06.06.2019
Čítanosť: 2304
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share