Preskocit navigáciu

Inaugurácia prezidentky SR


Inaugurácia prezidentky SR

V sobotu 15. júna sa uskutočnila slávnostná inaugurácia Zuzany Čaputovej, ktorá sa zložením sľubu stala novou hlavou Slovenskej republiky.

Bývalý prezident SR Andrej Kiska sa o 11.25 hod. rozlúčil s úradom prezidenta SR a naposledy mu bola vzdaná pocta na nádvorí Grasalkovičovho paláca.

Slávnostný akt zloženia sľubu sa uskutočnil o 12 hod. v priestoroch Reduty, kde príslušníci ČS PSR priniesli Ústavu SR a štátne vyznamenania, ktoré boli novej hlave štátu zapožičané. Po odchode z Reduty sa prezidentka SR Zuzana Čaputová peši presunula špalierom pred budovu SND na Hviezdoslavovo námestie, kde pozdravila príslušníkov OS SR. Následne program pokračoval svätou omšou v Dóme sv. Martina. O 15 hod. symbolicky Zuzane Čaputovej odovzdal palác bývalý prezident SR Andrej Kiska. Následne boli na nádvorí prezidentského paláca novej prezidentke SR po prvýkrát vzdané plné pocty Čestnej stráže prezidenta SR za búrlivého potlesku desiatky ľudí. V priestoroch prezidentského paláca ju už očakávali vybraní seniori, ktorí boli pozvaní na slávnostný obed. Sobotný podvečer pokračoval položením vencov k pamätníku Brány slobody a k pamätníku obetiam Železnej opony na bratislavskom Devíne. Cestou z Devína Zuzana Čaputová položila kyticu aj na hrob prvého prezidenta SR Michala Kováča na bratislavskom Ondrejskom cintoríne. Slávnostný večer inaugurácie bol zavŕšený recepciou v priestoroch Slovenskej filharmónie v Redute. Na každom mieste, kde sa nová prezidentka SR zastavila, ju vždy čakali pripravení príslušníci ČS PSR, aby svojou prítomnosťou zabezpečili čo najslávnostnejší priebeh celého sobotného programu.

Sobotný program zabezpečilo 120 príslušníkov ČS PSR pod velením zástupcu veliteľa ČS PSR podplukovníka Jána Krajčoviča, veliteľov jednotlivých celkov kapitána Tomáša Meda a kapitána Borisa Novotného.


Inaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SRInaugurácia prezidentky SR

Autor: kpt. Ing. Andrea Šantorová , Foto: kpt. Ing. Andrea Šantorová - Dátum: 15.06.2019
Čítanosť: 3086
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share