Preskocit navigáciu

Odborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupine


Odborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupine Vo štvrtok 28. januára 2010 sa v posádke Martin uskutočnilo jednodňové odborné zhromaždenie veliteľov deklarovaných jednotiek a ostaných funkcionárov ozbrojených síl Slovenskej republiky podieľajúcich sa na výstavbe a príprave Česko Slovenskej bojovej skupiny EÚ( CZE/SVK BG EÚ).
Zhromaždenie riadil veliteľ slovenského kontingentu brigádny generál Pavel Macko, ktorý bol poverený prípravou a výstavbou CZE/SVK BG EÚ. Cieľom zhromaždenia bolo vyhodnotenie celkovej prípravy bojovej skupiny, logistickej podpory a udržateľnosti, výcviku ako aj nadnárodnej prípravy. V rámci zhromaždenia vystúpil a svoje poznatky súvisiace s bojovou skupinou zhodnotil i plukovník gšt. Miroslav Hlaváč zástupca Armády Českej republiky (AČR) ako vedúcej krajiny.
Záverom zhromaždenia boli za príkladné plnenie služobných povinností pri organizovaní prípravy výcviku a plnení úloh počas fázy pohotovosti na nasadenie BG EÚ a vzornú reprezentáciu OS SR v rámci nadnárodnej prípravy a certifikácie tohto medzinárodného zoskupenia udelené vybraným slovenským príslušníkom „Čestné odznaky OS SR“ a odznaky náčelníka Generálneho štábu OS SR. „Pamätná medaila MO SR III. stupňa“ bola udelená veliteľovi CZE/SVK BG EÚ generálmajorovi Hynkovi Blaškovi ako aj ďalším dvom príslušníkom Armády Českej republiky za mimoriadne aktívny prístup pri budovaní a výcviku Spoločnej CZE/SVK BG EÚ, za významný prínos k prehlbovaniu odborno-vojenskej spolupráce OS SR a AČR a pozitívnu prezentáciu OS SR na verejnosti. Zhromaždenia sa zúčastnila i generalita OS SR (Ozbrojených síl Slovenskej republiky) vrátane veliteľa pozemných síl generálmajora Jaroslava Vývleka, veliteľa síl výcviku a podpory generálmajora Miroslava Kováča a náčelníka štábu pre operácie generálmajora Jána Salaganiča, ktorí v závere zhromaždenia odovzdali medaile a odznaky ocenením.

Jednotky a príslušníci OS SR sa podieľali na výstavbe CZE/SVK BG EÚ a držali pohotovosť na nasadenie od 1.júla do 31. decembra 2009. Príspevok Slovenskej republiky tvorilo celkom 422 slovenských profesionálnych vojakov spolu s technikou. V súčasnosti Slovenská republika v rámci bojových skupín drží pohotovosť od 1. januára do 30. júna 2010, v rámci BG pod poľským vedením.

Bojové skupiny EU (BG EÚ) nie sú stále jednotky, ale sú založené podobne ako NATO Response Forces na rotačnom princípe, t.j. členské krajiny postupne deklarujú a vyčleňujú svoje jednotky do BG EÚ. Jedna rotácia trvá 6 mesiacov, pričom v rámci jednej rotácie má EÚ k dispozícii celkom dve bojové skupiny.

Odborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupineOdborné zhromaždenie k Česko Slovenskej bojovej skupine

Autor: Sekretariát veliteľa PS , Foto: rtm. Róbert Hložka - Dátum: 28.01.2010
Čítanosť: 10936
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share