Preskocit navigáciu

Rozlúčka ISAF a KFOR


Rozlúčka ISAF a KFOR  

V piatok 5.marca 2010 sa v priestoroch 22.mechanizovaného práporu Michalovce uskutočnil slávnostný nástup príslušníkov OS SR jednotiek ISAF Afganistan a KFOR Kosovo odchádzajúcich plniť úlohy do  zahraničia, za účasti veliteľa Pozemných síl OS SR genmjr. Jaroslava VÝVLEKA, náčelníka Štábu pre operácie GŠ OS SR  genmjr. Jána SALAGANIČA a veliteľa 2.mechanizovanej brigády brig.gen. Ondřeja NOVOSADA.

 

Jednotku odchádzajúcu do Afganistanu pozostávajúcu z  2 čiat a príslušníkov veliteľských štruktúr tvorí 106 profesionálnych vojakov OS SR z  toho 84 „Michalovčanov“. Strážne jednotky ISAFu budú pôsobiť na základniach  Tarin Kowt a Deh Rawood. provincie Uruzgan do septembra 2010. Výkon strážnej služby oboch  jednotiek zahŕňa priamu ochranu a obranu objektov s výzbrojou, bojovou technikou a muníciou, stráženie objektov, patrolovanie vo dne v noci za všetkých poveternostných podmienok ako i vykonávanie fyzickej kontroly osôb a techniky pri vstupe do strážených objektov.

Pod “vlajkou KFOR„ bude v zahraničí pôsobiť celkom 140 slovenských vojakov, z ktorých 83 príslušníkov je z posádky Michalovce. Vo vojenskej operácií  KFOR v tejto marcovej rotácii budú plniť úlohy aj 4 ženy. Medzi hlavné operačné úlohy, ktoré jednotka počas nasadenia plní patrí zabezpečenie bezpečného a  pokojného prostredia v priestore zodpovednosti roty, zabezpečenie bezpečnosti a ochrany pre všetky etnické skupiny, vykonávanie ochrany vlastných jednotiek, stráženie vlastného kempu ale i pravidelné monitorovanie a zabezpečenie humanitárnej pomoci s konečnou úlohou podľa plánu ukončenia nášho pôsobenia v misii KFOR.

 

V rámci ceremoniálu boli jednotky odovzdané do podriadenosti Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

So slovami šťastného návratu sa s príslušníkmi jednotiek ISAF a KFOR rozlúčili hlavní predstavitelia OS SR, predstavitelia štátnej správy a miestnej samosprávy Michalovce a ich rodinní príslušníci.


Rozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFORRozlúčka ISAF a KFOR

Autor: npor. Ing. Mária Sakáčová , Foto: npor. Ing. Mária Sakáčová - Dátum: 05.03.2010
Čítanosť: 12999
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share