Preskocit navigáciu

Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP


     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP

Na základe pozvania náčelníka GŠ ozbrojených síl Maďarskej republiky generála Lázsló TÖMBÖLA bol dňa 26. marca 2010 na 86. vrtuľníkovej základni v Szolnoku (Maďarská republika) vykonaný spoločný slávnostný nástup príslušníkov ozbrojených síl SR a ozbrojených síl MR, ktorí sa vrátili z mierovej misie UNFICYP na Cypre . Za slovenskú stranu sa nástupu zúčastnil náčelník generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík, pridelenec obrany v Maďarsku plk. Ing. Gejza Videczký, zástupca veliteľa 1. mechanizovanej brigády plukovník gšt. Milan Slezák a veliteľ slovenskej časti kontingentu pplk. Ľubomír Kochanský.
Pri tejto príležitosti sa spoločného slávnostného nástupu zúčastnilo 20 príslušníkov 12. mechanizovaného práporu Nitra ktorým boli udelené medaile náčelníka generálneho štábu Maďarska.
Náš kontingent, ktorého súčasťou sú aj príslušníci OS Maďarska, plní úlohy v priestore operačnej zodpovednosti, ako i úlohy pre potreby velenia mierovej misie UNFICYP vyplývajúce z mandátu a poslania mierovej misie. Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.
Vo Famaguste je situované veliteľstvo Sektoru 4 a štyri základne permanentne obsadené vojakmi. Patrolovacie družstvá sú dislokované v patrolovacích základniach priamo v nárazníkovej zóne a časť v hlavnom tábore vo Famaguste.
V priestore Varoshe je dislokovaná patrolovacia základňa PB 152 a pozorovacie stanovište OP 149 (SLOVCON), ktoré sú zodpovedné za monitorovanie Status Quo v tomto bývalom rozsiahlom rekreačnom stredisku, uzavretom a neobývanom od konfliktu v roku 1974. Mimo hliadkovania v nárazníkovej zóne príslušníci SLOVCON Sektoru 4 zabezpečujú hliadkovanie na tzv. Corridor Road, ktorá je spojnicou dvoch častí Výsostného územia Veľkej Británie a nad dodržiavaním „Status Quo“ v priestore Varosha.
Spoločné udeľovanie medailí Maďarským a Slovenským vojakom za službu v mierovej misii UNFICYP na Cypre sa minulého roku uskutočnilo v Nitre.


     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP     Slávnostný nástup príslušníkov misie UNFICYP

Autor: mjr. Ing. Libor Nyéki , Foto: kpt. Mgr. Milan Vanga - Dátum: 26.03.2010
Čítanosť: 12242
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share