Preskocit navigáciu

Slávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYP


Slávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYP

Za účasti ministra obrany SR Jaroslav Baška, náčelníka generálneho štábu OS SR generála Ľubomíra Bulíka, veliteľa pozemných síl OS SR generálmajora Jaroslava Vývleka a náčelníka štábu pre operácie generálmajora Jána Salaganiča ako aj ďalších pozvaných hostí a širokej verejnosti sa na námestí Slobody v Michalovciach uskutočnilo slávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF a KFOR, ako aj príslušníkov vracajúcich sa z mierovej misie UNFICYP.
Z operácie ISAF sa celkovo vrátilo 105 vojakov, ktorí pôsobili v strážnych jednotkách Deh Rawood a Tarin Kowt, 2 príslušníci pôsobili ako členovia holandského provinčného rekonštrukčného tímu PRT – Tarin Kowt – URUZGAN a 3 príslušníci pôsobili na veliteľstve HQ RC(s).
Z operácie KFOR sa celkovo vrátilo 133 príslušníkov , ktorí pôsobili spolu s českými kolegami v priestore Šajkovacu. Ich úlohou bolo monitorovanie priestorov a objektov miestneho obyvateľstva formou patrolovania, stráženie srbskej menšiny, pomoc humanitárnym organizáciám v ich aktivitách na území Kosova, ako aj vytváranie podmienok na obnovu mierového spolužitia kosovských Srbov a Albáncov vo svojom operačnom priestore.
Z mierovej misie UNFICYP na Cypre sa vrátilo celkovo 110 príslušníkov. Náš kontingent, ktorého súčasťou sú aj príslušníci OS Maďarska a Chorvátska, plní úlohy v priestore operačnej zodpovednosti, ako i úlohy pre potreby velenia mierovej misie UNFICYP vyplývajúce z mandátu a poslania mierovej misie. Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.
Počas slávnostného privítania minister obrany Jaroslav Baška ocenil kvalitnú a neľahkú prácu vojakov, ktorí pôsobia v operáciách NATO, EÚ a OSN ďaleko od svojich rodín, blízkych a známych, neraz v ohrození života. Pri tejto príležitosti udelil príslušníkom ISAF a KFOR pamätné medaile za účasť vo vojenskej operácii. Vojaci pôsobiaci v mierovej misii UNFICYP na Cypre si z rúk ministra obrany prevzali medaile za službu v mierových a pozorovateľských misiách.


Slávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYPSlávnostné privítanie príslušníkov vracajúcich sa z operácie ISAF, KFOR, UNFICYP

Autor: mjr. Ing. Libor Nyéki , Foto: nrtm. Róbert Hložka - Dátum: 01.04.2010
Čítanosť: 11999
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share