Preskocit navigáciu

Systémy protivzdušnej obrany MANTIS natrvalo posilnia ochranu slovenského neba


Systémy protivzdušnej obrany MANTIS natrvalo posilnia ochranu slovenského neba

Ozbrojené sily SR si 24. októbra 2023 v priestoroch 11. brigády vzdušných síl OS SR v Nitre prevzali počas slávnostného ceremoniálu systémy protivzdušnej obrany MANTIS, ktoré posilnia ochranu východnej hranice s Ukrajinou zabezpečovanú silami a prostriedkami OS SR. Odovzdanie sa uskutočnilo za účasti ministra obrany SR Martina Sklenára, zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Ľubomíra Svobodu, zástupcu náčelníka Bundeswehru generálporučíka Markusa Laubenthala, ako aj  veliteľa Vzdušných síl OS SR generálmajora Róberta Tótha a ďalších pozvaných hostí. 

Ďakujem našim nemeckým partnerom, ktorí poskytli slovenským ozbrojeným silám tieto systémy bezodplatne a natrvalo. Je to dôkaz toho, že spojenectvo sa Slovensku opláca. Spolu s našou angažovanosťou v pomoci Ukrajine nám prináša nespočetné množstvo výhod, záruky obrany a ochrany, a ako môžeme vidieť dnes, aj možnosti posilňovania našich vlastných schopností, povedal minister M. Sklenár.  

Systémy budú zaradené do výzbroje 11. brigády vzdušných síl v Nitre a pôsobiť budú pri ochrane objektov osobitnej dôležitosti na východnom Slovensku. Celkovo tvorí obsluhu týchto systémov viac ako stovka vojakov, ktorí prešli kompletným technickým preškolením a cvičnými streľbami. 

Každý z dvoch systémov pozostáva z automatizovaných kanónov v počte 6 kusov (s možnosťou rozšírenia na 8 kusov), 2 senzorových staníc a veliteľského stanoviska. Súčasťou dodávky z Nemecka je navyše aj 5 kusov prehľadových rádiolokátorov s dosahom do 100 km a výcvik slovenských vojakov. Systém protivzdušnej obrany MANTIS je stacionárny automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na nepretržitú obranu pozemných objektov (napr. vojenských základní) pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov. Nemecko vyvinulo MANTIS primárne na ochranu základní v Afganistane, kde donedávna nemeckí vojaci pôsobili. 


11112222333

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 25.10.2023
Čítanosť: 1970
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share