Preskocit navigáciu

Nebolo počuť len streľbu zo samopalov, ale aj výbuchy granátov


Nebolo počuť len streľbu zo samopalov, ale aj výbuchy granátov

Jednou zo základných zručností, ktorú musí profesionálny vojak zvládnuť, je streľba z pridelenej ručnej zbrane a použitie ručného granátu. Príslušníci veliteľstva 1. mechanizovanej brigády venujú veľkú pozornosť streľbám i hádzaniu ručných granátov, aby boli náležite pripravení a vycvičení na ich používanie za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení.

Pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov je potrebné zvládnuť aj teóriu streľby a hádzania ručných granátov, ktorá pozostáva zo správneho držania zbrane, mierenia, postoja, dýchania a manipulácie s ručným granátom.

Zdokonaľovacia príprava štyridsiatich príslušníkov veliteľstva 1. mechanizovanej brigády, ktorá sa konala  v priestoroch Vojenského výcvikového priestoru Turecký Vrch dňa 14. novembra, bola rozdelená do troch oblastí. Prvou bola streľba zo samopalu s mierenou streľbou na redukovaný terč po desiatich výstreloch v troch polohách (v stoji, v kľaku a v ľahu) na vzdialenosť 25 metrov. Druhou oblasťou bola zdravotnícka príprava, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou pri nácvikoch v streľbe a hádzaní ručných granátov. No a treťou bolo už spomínané hádzanie ručných granátov.  Samotnému hodu RG-F1, ktorý sa počas výbuchu trhá na veľké množstvo malých črepín so smrtiacim účinkom v okruhu 5 až 10 metrov a so zraňujúcim účinkom až do okruhu 200 metrov, predchádzala teoretická príprava a nácviky manipulácie a hodu cvičným granátom za riadenia náčelníka Odboru plánovania a riadenia operácií podplukovníka Martina Doležaja. Profesionálni vojaci museli zasiahnuť cieľ: tri figúry postavené v priestore dlhom 10 metrov a širokom 5 metrov v polohe „stojačky z okopu“.

Ciele zamestnania boli splnené, tak, ako to konštatoval po splnení úloh aj  riadiaci zamestnania náčelník Odboru logistiky podplukovník Július Pethö.


Nebolo počuť len streľbu zo samopalov, ale aj výbuchy granátovNebolo počuť len streľbu zo samopalov, ale aj výbuchy granátovNebolo počuť len streľbu zo samopalov, ale aj výbuchy granátovNebolo počuť len streľbu zo samopalov, ale aj výbuchy granátovNebolo počuť len streľbu zo samopalov, ale aj výbuchy granátov

Autor: Ve1.mb , Foto: Ve1.mb - Dátum: 15.11.2023
Čítanosť: 1206
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share