Preskocit navigáciu

Veliteľ VzS OS SR sa zúčastnil na exhibiícii a konferencii bezpilotných prostriedkov UMEX/SIMTEX 2024 v Spojených arabských emirátoch


Veliteľ VzS OS SR sa zúčastnil na exhibiícii a konferencii bezpilotných prostriedkov UMEX/SIMTEX 2024 v Spojených arabských emirátoch

Na základe pozvánky veliteľa vzdušných síl Spojených arabských emirátov generálmajora Ibrahima NASER M. AL ALAWI sa v dňoch 22.-25. januára 2024 príslušníci Vzdušných síl OS SR zúčastnili na zahraničnej aktivite pod názvom UMEX/SIMTEX Conference v Abú Dhabí.

Cieľom aktivity bola analýza aktuálnych najmodernejších trendov v oblasti využitia bezpilotných prostriedkov, simulácií, výcviku ako aj využitia viacúčelových diaľkovo-riadených obranných systémov a aktívnej ochrany proti bezpilotným prostriedkom. Zároveň bola aktivita využitá na upevnenie a obohatenie spolupráce medzi Vzdušnými silami OS SR a Vzdušnými silami Spojených arabských emirátov.

V prvý deň konania zahraničnej aktivity sa veliteľ VzS OS SR generálmajor Róbert Tóth zúčastnil na konferencii UMEX a SIMTEX. Cieľom konferencie bolo predovšetkým viesť odborné diskusie počas panelových blokov, v rámci ktorých boli preberané témy týkajúce sa rozvoja stratégií pre integráciu bezpilotných systémov do existujúcej infraštruktúry so zameraním na kompatibilitu a identifikovať výzvy a príležitosti  pre rozvoj priemyslu bezpilotných systémov. Zároveň bol na teoretickej úrovni analyzovaný aktuálny stav dopadu umelej inteligencie na budúcnosť autonómnych systémov, ako vo vojenskej, tak aj civilnej oblasti.

Nasledujúci deň sa generálmajor Tóth zúčastnil samotného veľtrhu UMEX/SIMTEX EXPO 2024. Samotného veľtrhu sa celkovo zúčastnilo 37 zahraničných aj domácich spoločností zaoberajúcich sa autonómnymi technológiami a simuláciami a viac ako 240 delegácií. Najväčší objem prezentovaných produktov predstavovali bezpilotné prostriedky ako drony, určené pre podporu bojiska zo vzduchu a prieskumné systémy. Prezentovaných bolo aj niekoľko bezpilotných systémov určených pre pozemné a námorné operácie. Mimo prieskumné systémy a systémy určené k bojovej činnosti boli predstavené aj systémy určené na ochranu proti bezpilotným prostriedkom.

V tretí deň výstavy bola vykonaná letová demonštrácia bezpilotných prostriedkov. V rámci UMEX/SIMTEX EXPO bolo predstavených množstvo autonómnych aj diaľkovo riadených bezpilotných systémov.

Exhibícia UMEX/SIMTEX v Spojených arabských emirátoch patrí k najväčším podujatiam svojho typu s celosvetovou účasťou.


1111333344

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 08.02.2024
Čítanosť: 1396
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share