Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNP


Pietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNP

Dňa 6. júna 2024 sa v obci Polomka konala pietna spomienka na obete padlých vojakov Spojených štátov amerických, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v Slovenskom národnom povstaní.

Na povstalecké územie boli počas SNP vyslané vojenské misie spojencov, príslušníci amerického Úradu strategických služieb a britského Úradu pre špeciálne operácie. Obe misie boli vysadené v septembri 1944 na letisku Tri Duby.

Tímy z amerického Úradu strategických služieb (OSS) a personál britského Úradu pre špeciálne operácie (SOE) na stredné Slovensko pricestovali na jeseň 1944 za účelom vzájomnej spolupráce so slovenským odbojom pri oslobodzovaní Slovenska od nacistickej okupácie. Po potlačení povstania boli prinútené ustúpiť do hôr. Jeden z amerických tímov sa uchýlil do Polomky, kde sa stretol aj s britskými kolegami.

Američania a Briti našli v Polomke spoločný úkryt v malej chatke na kopci, kde spoločne so slovenskými kolegami strávili Vianoce. Celý tím, pozostávajúci zo 14 Američanov a troch Britov zajali a poslali do koncentračného tábora Mauthausen, kde boli vypočúvaní, mučení a neskôr aj popravení.

Pietneho aktu pri príležitosti spomienky na tieto obete sa zúčastnili aj veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Róbert Tóth, veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Martin Stoklasa a ďalší príslušníci Ozbrojených síl SR.

Úctu padlým vojakom vzdali v Polomke aj Chargé d'Affaires Veľvyslanectva USA na Slovensku Nicholas Namba, britský veľvyslanec Nigel Baker, syn majora britského výkonného úradu pre špeciálne operácie (SOE) Johna Sehmera, osemdesiatjedenročný James Sehmer a ďalší  predstavitelia diplomatických zborov.

Britský veľvyslanec Nigel Baker vo svojom vystúpení uviedol, že sa "Skláňame  nad tými, ktorí bojovali a umreli v mene slobody počas SNP. Vojaci a civilný občania zo Slovenska, Británie a USA bojovali spolu s povstalcami, aby oslobodili tento región od okupácie" .


Pietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNPPietna spomienka na amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNP

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 11.06.2024
Čítanosť: 463
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share