Preskocit navigáciu

Slávnostné odovzdanie Ceremoniálneho meča zmiešaného krídla Sliač


Slávnostné odovzdanie Ceremoniálneho meča zmiešaného krídla Sliač

Najúspešnejší piloti Vzdušných síl OS SR sú už niekoľko rokov pasovaní titulom "Rytier oblohy". V Zmiešanom krídle generálmajora Otta Smika Sliač dlho zrela myšlienka vlastného meča pre ceremoniálne účely pri pasovaní rytiera oblohy. Cesta od myšlienky po realizáciu ceremoniálneho meča bola dlhá. Mal to byť meč, ktorý bude jedinečný nielen preto, že to bude meč na ceremoniálne účely, ale musí to byť meč všetkých, ktorí sú príslušníkmi leteckého krídla.

Meč bol po stáročia symbolom moci, pravdy, spravodlivosti, poznania, energie, cti, či odvahy. Majster kováč Ľubomír Blaško spolu s príslušníkmi krídla vdýchol „Ceremoniálnemu meču“ dušu. Velitelia jednotiek leteckého krídla spolu s Majstrom kováčom v jeho kováčskej dielni ukuli čepeľ meča. Kvapky potu padajúce z čiel veliteľov chladili čepeľ pri úderoch kladiva na horúci kov. Majster kováč vložil do tohto meča energiu kovu z našich bojových strojov - stíhacích lietadiel L-39, MiG-21 a MiG-29. Hoci v meči je to len malé množstvo, svojou kvantitou je obrovské svojim kvalitatívnym významom. Silu vesmíru Majster kováč vkul do meča v kúsku meteoritu, ktorý priletel k nám z hlbín vesmíru. Majster kováč nezabudol ani na kúsok šťastia, ktoré je tak prepotrebné aj u letectva, a preto súčasťou čepele meča je i kúsok z konskej podkovy. Ak pri ceremoniálnom meči hovoríme o cti, odvahe, presvedčení, odhodlanosti a oddanosti, je nutné zdôrazniť, že Majster kováč vkul do meča aj kúsok z hrdinského lietadla Spitfire generálmajora Otta Smika, DFC ako znak úcty k tomuto najúspešnejšiemu slovenskému pilotovi. Všetky prvky, ktoré sú v meči symbolizujú duševnú silu.

16. február 2012 bol dňom, kedy sa v priestoroch zmiešaného krídla Sliač uskutočnil slávnostný nástup k odovzdaniu ceremoniálneho meča. Tejto slávnostnej udalosti sa zúčastnilo mnoho významných hostí z mesta Sliač a okolia. Bol medzi nimi aj riaditeľ letiska Sliač pán Ľubomír Krupár, riaditeľ múzea SNP v Banskej Bystrici pán Stanislav Mičev a tiež starostovia okolitých obcí.

Meč priniesol osobne Majster kováč na koni aj s jeho družinou. Skôr ako odovzdal meč zástupcovi veliteľa Vzdušných síl OS SR plukovníkovi Ivanovi Hůlkovi, dekoroval ho trikolórou vo farbách vlajky Slovenskej republiky. Trikolóru Majstrovi kováčovi priniesol vo svojich pazúroch orol, ktorý symbolizuje slobodu, moc a odvahu. Zástupca veliteľa VzS OS SR odovzdal meč plukovníkovi Vladimírovi Lisému - veliteľovi zmiešaného krídla Sliač. „Pán plukovník, príslušníci zmiešaného krídla, beriem tento meč s úctou a pokorou“, povedal plukovník Lisý pri preberaní meča. 

Súčasťou ceremoniálu bolo aj požehnanie meča vojenským duchovným Františkom Miháľom za sprievodu vojenskej hudby. Slávnostný akt prevzatia ceremoniálneho meča bol ukončený v priestoroch letiskového klubu, kde sa do kroniky zmiešaného krídla Sliač podpísali všetci pozvaní hostia.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=794

 



Autor: plk. Vladimír Lisý , Foto: Ľubomír Blaško, des. Martina Latiaková - Dátum: 23.02.2012
Čítanosť: 12688
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share