Prezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbrane


Prezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbrane

Plán rezortu obrany na budúci rok je v rámci jeho rozpočtu naplnený na 100 percent na plnenie tých úloh, ktoré mu vyplývajú z medzinárodných dohôd, ale aj z povinnosti ochrany nášho štátu. Uviedol to dnes prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, pri príležitosti jeho pravidelnej koncoročnej návštevy Ministerstva obrany SR.

„Pri možnostiach, ktoré dáva našej armáde rozpočet, som dnes poďakoval za plnenie jej úloh, či už v oblasti ochrany územia alebo činnosti v mierových misiách, ale najmä za pomoc, ktorú poskytujú obyvateľom pri prírodných katastrofách a iných nehodách. Naposledy urobili veľmi dobrú prácu, keď pomohli ministerstvu zdravotníctva,“ povedal prezident. Ako ďalej dodal, Ozbrojené sily SR nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbrane, ale robí pre obyvateľov aj humanitárnu a humánnu pomoc. Prezident zároveň ocenil spoluprácu našich ozbrojených síl s armádami členských štátov aliancie, ale aj V4.

Minister obrany SR Martin Glváč dnes odovzdal hlavnému veliteľovi OS SR Bielu knihu o obrane, ktorú plánuje v januári predložiť do medzirezortného pripomienkového konania. „Je v nej presne uvedené, v akom stave sa nachádzajú OS SR, aké sú naše ciele do budúcna a ako ich chceme dosiahnuť,“ uviedol šéf rezortu obrany. Ako ďalej vysvetlil, hlavným cieľom súčasného vedenia rezortu obrany je poskytnúť ozbrojeným silám čo najviac finančných prostriedkov na výzbroj a vývoj zbraňových systémov, ale aj na domáci a medzinárodný krízový manažment. „To percento, ktoré je na tento účel naplánované v rámci rozpočtu sa zvýši oproti minulému roku a oproti vízii predchádzajúcej vlády dvojnásobne, a s tým som spokojný,“ zdôraznil minister.

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek informoval prezidenta o úlohách, ktoré v tomto roku ozbrojené sily plnili, ale aj o tých, ktoré plánujú zrealizovať v budúcom roku. „Čaká nás množstvo zložitých úloh. Som ale veľmi rád, že sa na ministerstve podarilo nastaviť mechanizmy tak, že máme väčší vplyv na rozdeľovanie rozpočtu a pomáha nám to v tom, že budeme postupne rozširovať spôsobilosti a realizovať nákupy pre vojakov, ktorí to skutočne nevyhnutne potrebujú,“ vysvetlil generálporučík Vojtek. Zároveň však potvrdil, že aj v budúcom roku bude výcvik vojakov obmedzený. „Takýto stav už máme niekoľko rokov. Prehodnocujeme a budeme prehodnocovať každé jedno euro. Sústreďujeme sa na veľké cvičenia, ktoré nám prinesú najväčší prínos v kvalite našich profesionálnych vojakov,“ uviedol.


Prezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbranePrezident: Ozbrojené sily nie sú iba inštitúciou, ktorá vlastní zbrane

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 18.12.2012
Čítanosť: 11346
Verzia pre tlač

Skočiť na menu