Preskocit navigáciu

Vojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED Sophia


Vojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED Sophia Minister obrany Peter Gajdoš dnes na slávnostnej rozlúčke s vojenskými policajtmi v priestoroch Odboru výcviku a kynológie vo Vlkanovej, ktorí odchádzajú plniť úlohy do operácie EUNAVFOR MED Sophia, zdôraznil význam príspevku Slovenskej republiky do spoločnej obrany a ochrany južných hraníc Európskej únie. Prvých desať príslušníkov Vojenskej polície odíde do krízových oblastí Stredozemného mora v sobotu 5. augusta 2017.

„Vyslanie prvých slovenských príslušníkov do stredomorskej operácie EUNAVFOR MED Sophia je našou jasnou odpoveďou na fakt, že bezpečnosť a obrana Európskej únie sa nás jednoznačne týkajú a ovplyvňujú aj našu krajinu,“ povedal minister Gajdoš. Ako dodal rezort prvýkrát v histórii vysiela svojich príslušníkov do námornej operácie. Zároveň pripomenul, že participáciu na tejto operácii deklaroval ešte počas slovenského predsedníctva v roku 2016 a sme v poradí 25. krajinou, ktorá sa do nej zapojí.

„Naši vojaci budú v rámci prvej rotácie vyslaní na šesť mesiacov. Príprava trvala viac ako rok,“ uviedol riaditeľ Vojenskej polície plukovník Michal Migát. Pripomenul, že príslušníci idú do prostredia, ktoré na Slovensku nemáme. Veliteľ odchádzajúceho kontingentu povedal, že pre neho aj ostatných je to nová výzva, ktorú idú splniť. „Sme pripravení,“ zdôraznil.

Vojenskí policajti budú pôsobiť na lodi nemeckého námorníctva ako dve päťčlenné skupiny v takzvanom „Boarding teame“ pričom budú plniť úlohy zásahového tímu. Prispejú tak k zastaveniu, respektíve obmedzeniu pašovania ľudí z afrických štátov do Európy v rámci súčasnej migračnej krízy a šírenia globálneho terorizmu.

Okrem náročnej prípravy na Slovensku, absolvovali príslušníci Vojenskej polície výcvik aj v Nemecku. Zo Stredomoria sa vojenskí policajti vrátia koncom januára budúceho roka, kedy ich vystrieda ďalšia rotácia.

Vojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED SophiaVojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED SophiaVojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED SophiaVojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED SophiaVojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED SophiaVojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED SophiaVojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED SophiaVojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED SophiaVojenskí policajti odchádzajú do operácie EUNAVFOR MED Sophia

Autor: MO SR , Foto: Vojenská polícia - Dátum: 04.08.2017
Čítanosť: 8291
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share