Preskocit navigáciu

Zmena vo velení Slovenského NFIU


Zmena vo velení Slovenského NFIU

Počas dnešného ceremoniálu vo Vajnorských kasárňach odovzdal velenie nad Styčným integračným tímom NATO jeho prvý veliteľ plukovník Jozef Zekucia svojmu nástupcovi plukovníkovi Štefanovi Acsaiovi.

Na slávnostnom ceremoniáli v priestoroch kasární vo Vajnoroch sa zúčastnil minister obrany SR Peter Gajdoš s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálom Milanom Maximom spolu s ďalšími predstaviteľmi rezortu obrany, ozbrojených síl a NATO.
Súčasťou slávnostného ceremoniálu bolo symbolické odovzdanie vlajky tímu nadriadenému generálporučíkovi Hofmannovi, veliteľovi Mnohonárodného zboru severovýchod so sídlom v poľskom Štetíne.

Rovnako ako som dal dôveru plukovníkovi Zekuciovi pri vzniku NFIU, verím že našu dôveru nesklame ani nový veliteľ. Plukovník Acsai sa v minulosti prejavil ako schopný organizátor a veliteľ na rôznych stupňoch velenia. Preto mu želám vykročenie tou správnou nohou a veľa úspechov,“uviedol pri príležitosti vymenovania nového veliteľa NFIU náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim.

V prvom rade chcem poďakovať odchádzajúcemu veliteľovi plk. Jozefovi Zekuciovi, ktorý okrem toho, že už dlhých 29 rokov pôsobí v OS SR, bol historicky prvým veliteľom jednotky NFIU na Slovensku. Aj vďaka jeho zodpovednej práci je dnes naše NFIU plne schopné poskytnúť podporu pre aliančné a medzinárodné cvičenia, ako aj plniť svoj primárny cieľ v rámci príjmu a rozmiestnenia koaličných vojsk na území SR v prípade potreby,“povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň zaželal veľa síl a potrebnej energie aj novému veliteľovi plk. Acsaiovi. „Verím, že nadviažete na úspechy svojho predchodcu,“ povedal.

Generálporučík Manfred Hofmann zdôraznil, že NATO si uvedomuje, že je nevyhnutné prispôsobovať sa aktuálnej bezpečnostnej situácii. „A slovenský tím NFIU dosiahol plnú spôsobilosť, je schopný plniť vysoké štandardy NATO a stal stabilným faktorom v regióne strednej Európy. Som veľmi rád, že môžem s týmto tímom spolupracovať,“ povedal.

Odchádzajúci veliteľ NFIU plk. Jozef Zekucia poďakoval ministerstvu obrany, ozbrojeným silám a Aliancii za podporu, dôveru a spoluprácu. „Novému veliteľovi želám veľa osobných a profesionálnych úspechov,“ uviedol.„Byť novým veliteľom NFIU je pre mňa cťou a zároveň výzvou. Verím, že jednotka NFIU na Slovensku bude rásť a bude hrdo reprezentovať Slovenskú republiku aj naďalej,“povedal nový veliteľ plk. Štefan ACSAI.

Pri príležitosti ukončenia pôsobenia vo funkcii veliteľa NFIU a odchodu do zálohy minister obrany a náčelník generálneho štábu ocenili zásluhy plukovníka Zekuciu udelením vojenských  medailí a záslužného kríža. Generálpoučík Hofmann zároveň odovzdal plukovníkovi pochvalný list a ocenil vybraných príslušníkov tímu udelením pamätnej mince v duchu vojenských tradícií.


Zmena vo velení Slovenského NFIUZmena vo velení Slovenského NFIUZmena vo velení Slovenského NFIUZmena vo velení Slovenského NFIUZmena vo velení Slovenského NFIU 2Zmena vo velení Slovenského NFIU 2Zmena vo velení Slovenského NFIU 2Zmena vo velení Slovenského NFIU 2Zmena vo velení Slovenského NFIU 3Zmena vo velení Slovenského NFIU 3Zmena vo velení Slovenského NFIU 3Zmena vo velení Slovenského NFIU 3Zmena vo velení Slovenského NFIU 4Zmena vo velení Slovenského NFIU 4Zmena vo velení Slovenského NFIU 4

Autor: OOd NGŠ , Foto: NFIU a Ivan Kelement MO SR - Dátum: 22.02.2018
Čítanosť: 6140
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share