Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu prijal pridelencov obrany


Náčelník generálneho štábu prijal pridelencov obrany

Potvrdením nášho strategického smerovania bola aj séria prijatí pridelencov obrany USA, Nemecka a Českej republiky, náčelníkom Generálneho štábu OSSR v piatok, 25. mája, pred poludním.

Počas stretnutia s podplukovníkom Jonatanom Dunnom rokovanie nadviazalo na závery Vojenského výboru NATO v Bruseli a stretnutie s delegáciou guvernéra štátu Indiana. Vzájomne sa počas rokovania uistili o pokračovaní kontinuity v dlhodobej veľmi úspešnej spolupráci ozbrojených síl s americkými partnermi a osobitne Národnou gardou štátu Indiana. "Pokračujeme v zodpovednom plnení našich aliančných záväzkov," uviedol počas rokovania generálporučík Zmeko. Diskusia bola ďalej zameraná na spoločný výcvik, rozvoj spôsobilostí a modernizačne programy OSSR.

V nasledujúcom prijatí podplukovníka Joachima Schmidta, generálporučík Zmeko vyzdvihol tradične dobrú spoluprácu vo viacerých oblastiach najmä v gescii Pozemných síl, Náčelník generálneho štábu sa zasadil za jej posilňovanie v aj v nových oblastiach spoločného záujmu. Osobitnou časťou bola diskusia o možnostiach vojenského kariérneho a jazykového vzdelávania, ale aj v oblasti vojenských tradícii.

Na záver generálporučík Zmeko prijal pridelenca obrany Českej republiky generálmajora Jána Gurníka, nášho najbližšieho partnera a spojenca. Prijatie sa zároveň nieslo v pozitívnom duchu vzhľadom na úspešnú spoluprácu z predchádzajúcich veliteľských funkcii najmä na úrovni pozemných síl oboch krajín. Prijatie reflektovalo rovnako nedávne stretnutie s generálporučíkom Alešom Opatom v Bruseli. Počas prijatia obaja generáli prejednali otázky súčasného stavu spolupráce a potenciál jej rozvoja do budúcnosti, aktuálne preberanie predsedníctva V4, pripravovaných bilaterálnych rokovaní náčelníkov generálnych štábov a zároveň výhľadovo stav prípravy osláv pamätných udalosti.

Počas stretnutí s partnermi a zástupcami vojenského diplomatického zboru generálporučík Zmeko vyjadril osobný záujem o na udržovaní a posilňovaní medzinárodnej vojenskej spolupráce so zameraním na posilňovanie multilaterálnych, regionálnych aj bilaterálnych partnerstiev. Ozbrojené sily os sr sú a budú zodpovedný a otvorený partner aj vo vzťahu k plneniu euroatlantických záväzkov ako sú spolupráca, výcvik, rozvoj spôsobilosti, modernizácia, a pôsobenie v operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu. 


Náčelník generálneho štábu prijal pridelencov obranyNáčelník generálneho štábu prijal pridelencov obranyNáčelník generálneho štábu prijal pridelencov obranyNáčelník generálneho štábu prijal pridelencov obranyNáčelník generálneho štábu prijal pridelencov obrany 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 28.05.2018
Čítanosť: 6622
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share